Η BRAU (Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής και Αστικής Αποκατάστασης) είναι μια διαρκώς εξελισσόμενη, περιοδεύουσα δράση που απλώνεται σε έναν μεγάλο αριθμό πόλεων του μεσογειακού κόσμου.

Η δράση διοργανώνεται ανά διετία σε διαφορετικές θέσεις της Μεσογείου και περιλαμβάνει στοχευμένες εκδηλώσεις, ημερίδες και έκθεση έργων αποκατάστασης, με πυρήνα ένα διεθνές συνέδριο σε κάθε πόλη.

Στόχος είναι η ανάπτυξη διαλόγου μεταξύ επιστημόνων και ειδικών στον τομέα της συντήρησης και αναβάθμισης της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, με σκοπό την προβολή της τοπικής άυλης και υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς εκ μέρους των συμμετεχόντων χωρών.

Πρόεδρος του International Centre for the Conservation of the Architectural Heritage – CICOP καθώς και της BRAU διατελεί η Ελληνίδα Αρχιτέκτων, Καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Φλωρεντίας, Νίνα Αβραμίδου.

Πυρήνας του BRAU4 είναι το συνέδριο με τίτλο «Hidden Cultural Heritage» το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 23-25 Απριλίου 2018, στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος. Η θεματική του επιτρέπει για πρώτη φορά την παρουσίαση εισηγήσεων από αρχαιολόγους. Κομβικό ρόλο στη διοργάνωσή του έχει η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Αιγύπτου.

Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά αναδεικνύεται μέσα από αφηγήσεις μοναδικές. Εκθέσεις φωτογραφίας και καλλιτεχνικά δρώμενα θα πλαισιώσουν τις εργασίες του συνεδρίου υπό την αιγίδα της ιταλικής προεδρίας της δημοκρατίας και άλλων διεθνών και εθνικών φορέων πολιτισμού.

Παράλληλα, από τις 15-30 Απριλίου σε διάφορες περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά θα πραγματοποιούνται παράλληλες δράσεις από διάφορους φορείς πολιτισμού πάντοτε στη γραμμή των θεματικών.

Τέλος να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του BRAU4 έχει προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για φοιτητές, σπουδαστές και νέους ερευνητές/απόφοιτους, με θέμα την παρουσίαση ανάλυσης προγράμματος αποκατάστασης σε: α) μνημειακό κτίριο ή συγκρότημα, β) εγκαταλελειμμένο κτίσμα ή θέση, με σημαντικά χρηματικά έπαθλα. Προθεσμία υποβολής προτάσεων: 30 Δεκεμβρίου 2017.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.