Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς που για τη διετία 2013-2014 είναι αφιερωμένο στο Χρόνο και έχει ως γενικό τίτλο: «Τα πρόσωπα του Χρόνου».

Την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσει διεθνές συνέδριο με τίτλο «Τα πρόσωπα του χρόνου – Σταυροδρόμι Ευρωπαϊκών Πολιτιστικών Διαδρομών: ο αντίκτυπος στην πολιτιστική κληρονομιά, σχεδιασμός και αειφορία».

Κατά τη συνάντηση φορείς που έχουν αφιερωθεί στην ιδέα μιας πολιτιστικά ενωμένης Ευρώπης, θα παρουσιάσουν πολιτιστικές διαδρομές της Μεσογείου όπως «Οι Δρόμοι των Φοινίκων», «Η Αρχιτεκτονική των απολυταρχικών καθεστώτων του προγράμματος ATRIUM», «Οι Δρόμοι του Κρασιού» και θα γίνει εκτενής παρουσίαση άλλων καλών πρακτικών και προτεινόμενων πολιτιστικών διαδρομών. Μέσα από αυτό το πλαίσιο τεκμηριώνεται με τον καλύτερο τρόπο η στενή συνάφεια του ευρωπαϊκού πολιτισμικού πλούτου και γίνεται φανερό πόσο αλληλένδετο είναι το παρελθόν με το παρόν στην πορεία του χρόνου, ο οποίος μέσα από τις πολιτιστικές αυτές διαδρομές μετουσιώνεται σε διαχρονία με πολλά πρόσωπα σε όλη την Ευρώπη (δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου στο www.amth.gr)

Το συνέδριο διοργανώνουν το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης – Αθηνά και τo Παράρτημα Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, θα κλείσει μελωδικά με το μουσικό σχήμα «Εν Χορδαίς» (ώρα έναρξης 20:00, είσοδος ελεύθερη).

Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013, το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, Τεκμηρίωσης και Δημοσιευμάτων (τομέας εκπαιδευτικών προγραμμάτων) σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης οργανώνει δύο εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές/μαθήτριες Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού. Ο τίτλος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι «Ο αρχαίος χρόνος σε δύο βήματα!».

Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να γνωρίσουν τα παιδιά διαφορετικούς τρόπους χρονολόγησης και τον τρόπο προσδιορισμού της ώρας, καθώς επίσης τη σημασία που είχαν για τους αρχαίους οι εποχές, αλλά και οι ώρες μέσω επιλεγμένων εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Να σημειώσουμε επίσης ότι το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013 η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη και οι επισκέπτες θα μπορούν με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού φυλλαδίου «Ο αρχαίος χρόνος σε δύο βήματα!» να ανακαλύψουν και να παρατηρήσουν επιλεγμένα εκθέματα του Μουσείου που συνδέονται με την έννοια του χρόνου.