Το Ευπαλίνειο όρυγμα καταγράφεται από τον Ηρόδοτο πρώτο από τα τρία έργα των Σαμιωτών, τα οποία θεωρεί ως τα μεγαλύτερα από όσα κατασκεύασαν όλοι οι Έλληνες. Πρόκειται για το μεσαίο τμήμα του υδραγωγείου του 6ου αι. π.Χ. και είναι μια σήραγγα με μια βαθιά τάφρο κάτω από αυτή με πήλινους αγωγούς στον πυθμένα της· άρχισε από τις δυο πλευρές του βουνού και οι δυο κλάδοι της συναντήθηκαν ενδιάμεσα κάτω από την ράχη του.

«Περισσότερο φως στο τούνελ του Ευπαλίνου» θα επιχειρήσει να ρίξει ο Κώστας Ζάμπας (Δρ Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ) σε διάλεξή του που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής» που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

Στη διάλεξη θα παρουσιαστούν η μέχρι σήμερα σχετική επιστημονική έρευνα, εν συντομία η διεπιστημονική μελέτη αποκατάστασης της σήραγγας και το εκτελεσθέν έργο, που έχει ως αποτέλεσμα να είναι δυνατή η επίσκεψη σε όλο το μήκος της με ασφάλεια και με περισσότερο φως. Θα περιγραφούν αναλυτικά τα στοιχεία ταυτότητας του μνημείου και θα επιχειρηθεί να δοθεί περισσότερο φως σε θέματα που αφορούν στο σχεδιασμό και την κατασκευή του τούνελ, όπως η χωροθέτησή του, ο προσανατολισμός του, η μέθοδος χάραξης, ο τρόπος οδήγησης της διάνοιξης, η αιτία της γωνιώδους παράκαμψης της ευθύγραμμης πορείας στον βόρειο κλάδο, η μέθοδος εκσκαφής, ο αερισμός του μετώπου της και η διάρκεια κατασκευής του αρχαίου έργου.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017, και ώρα 18.30, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Κτήριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο 2, Πατησίων 42).