Τις βασικές αρχές της  σελτζουκικής αρχιτεκτονικής, θα αναλύσει σε ομιλία του ο Σωτήρης Βογιατζής (Δρ Αρχιτέκτων ΕΜΠ), στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής», που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

Το τζαμί, το επονομαζόμενο του Αλλαεντίν Κεϋκουμπάτ στο Ικόνιο (Κόνυα), είναι ένα σημαντικό ορόσημο της πόλης με αμφιλεγόμενη ιστορία. Ανήκει στη φάση της κυριαρχίας του πρώτου τουρκικού φύλου που εμφανίστηκε στη Μικρά Ασία, των Σελτζούκων.

Λόγω του γεγονότος ότι είναι εξαιρετικά διαταραγμένο από τις συνεχείς καταστροφές και μετασκευές που υπέστη, η οικοδομική του ιστορία δεν είναι ξεκαθαρισμένη, ούτε ο αρχικός κατασκευαστής του είναι γνωστός, παρά το πλήθος των κτητορικών επιγραφών που βρίσκονται εντοιχισμένες στους τοίχους του και των κατά καιρούς δημοσιεύσεων.

Ακόμα διαθέτει ενσωματωμένη μια μεγάλη συλλογή συλλημάτων, κυρίως ρωμαϊκών και μεσοβυζαντινών, που έχουν χρησιμοποιηθεί ως δομικά μέλη.

Στην παρουσίαση αυτή, που συμπληρώνει την παλαιότερη στο συμπόσιο του 2015 της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, η οποία είχε αναφερθεί κυρίως στη συλλογή συλλημάτων, θα γίνει μια εισαγωγή στη σελτζουκική αρχιτεκτονική που είναι σχετικά άγνωστη στους Έλληνες μελετητές και στη συνέχεια προσπάθεια αποκρυπτογράφησης της οικοδομικής ιστορίας του μνημείου.

Η διάλεξη έχει τίτλο «Εισαγωγή στη σελτζουκική αρχιτεκτονική. Το τζαμί του Αλλαεντίν Κεϋκουμπάτ στο Ικόνιο (Κόνυα) και η συλλογή βυζαντινών σπολίων του» και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Μαΐου 2016, και ώρα 19:00, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Κτήριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο 8, Πατησίων 42).