«Η ευπρεπής στέγαση της Δικαιοσύνης στην ελληνική πρωτεύουσα υπήρξε διακαής πόθος κυβερνήσεων, δικηγόρων και πολιτών από ιδρύσεως του ελληνικού Κράτους μέχρι τις μέρες μας. Το Δικαστικό Μέγαρο Αθηνών, δημόσιο κτήριο πνοής, στη μακρά και περιπετειώδη ιστορία του συχνά έχει υπάρξει σημείο συνάντησης πολιτικών φιλοδοξιών και αρχιτεκτονικών οραμάτων».

«Η στέγαση της Δικαιοσύνης. Αθήνα 1874-2014. Πόλη, Πολιτική, Αρχιτεκτονική» είναι ο τίτλος διάλεξης της Αμαλίας Κωτσάκη (δρ αρχιτέκτων ΕΜΠ, επίκουρη καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής Πολυτεχνείου Κρήτης) που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής» που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

«Ηγετικές μορφές της πολιτικής σκηνής στην Ελλάδα παρελαύνουν μαζί με μερικούς από τους πλέον διακεκριμένους Έλληνες αρχιτέκτονες δίνοντας τη δυνατότητα να διερευνηθεί η σχέση εξουσίας – πολιτικής, πόλης και αρχιτεκτονικής, με άρμα το Δικαστικό Μέγαρο Αθηνών» αναφέρει η Αμαλία Κωτσάκη σχετικά με το θέμα της διάλεξής της. «Ουσιαστικά πρόκειται περί μιας ιστορίας της Πόλης των Αθηνών με πρίσμα θέασης τον αστικό συμβολισμό του θεσμού της Δικαιοσύνης».

Στη διάλεξη θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα αρχειακής έρευνας σε πάνω από 30  αρχεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που οδήγησε στην έκδοση ομώνυμου τόμου (2017). Η διάλεξη θα αναπτυχθεί σε τέσσερα μέρη:

—1828-1881: Από την Αντιβασιλεία μέχρι την ενεργό συμμετοχή του Χαρ. Τρικούπη με τον Χριστιανό Χάνσεν να βρίσκεται στο προσκήνιο.

—1881-1910: Διερευνάται το Δικαστικό Μέγαρο Αθηνών στο πλαίσιο των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων του Χαρ. Τρικούπη με τον Ερνέστο Τσίλλερ σε ρόλο πρωταγωνιστικό.

—1910-1932: Το Δικαστικό Μέγαρο Αθηνών μελετάται ως σύμβολο του βενιζελικού οράματος για το Κράτος Δικαίου με τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Νικολούδη να πρωταγωνιστεί.

—1932-σήμερα: Η μεταπολεμική εξέλιξη του θέματος.

«Επίσης», όπως επισημαίνει η κα Κωτσάκη, «επιχειρείται η ερμηνεία των κορυφώσεων του ενδιαφέροντος για το ζήτημα και η ανάδειξη των μοχλών της προώθησής του. Διερευνώνται οι αντικατοπτρισμοί των αντιλήψεων περί Δικαιοσύνης στη θέση και την αρχιτεκτονική του Μεγάρου, η περιπλάνησή του στον αστικό ιστό των Αθηνών, οι αρχιτεκτονικές επιλογές, οι πρωταγωνιστές αρχιτέκτονες και τέλος η διαρκής ματαίωση των υψηλών προσδοκιών με αναπόφευκτη την καταφυγή σε εκ των ενόντων λύσεις».

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017, και ώρα 18.30, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Κτήριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο 2, Πατησίων 42).