Αλωνιστικές μηχανές προηγούμενων δεκαετιών, αδοκάνες, τις οποίες έσερναν άλογα, τα πρώτα τρακτέρ που έκαναν την εμφάνισή τους στη θεσσαλική πεδιάδα, μαγγανοπήγαδο, από το οποίο αντλούσαν νερό οι κάτοικοι για να ποτίζουν το περιβόλι, σνέκες, ξύλινες στάμνες μέσα στις οποίες αποθηκευόταν αλάτι, είναι μερικά από τα εκθέματα του Λαογραφικού-Αγροτικού Μουσείου Ιτέας, στον Παλαμά του νομού Καρδίτσας.

Η Ιτέα βρίσκεται στην καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου, στη βορειοανατολική πλευρά του νομού. Η ευρύτερη περιοχή του δήμου Παλαμά είναι πεδινή, εκτός από τα δημοτικά διαμερίσματα Πέτρινου και Συκεώνας, που είναι ημιορεινά. Ο τέως δήμος Φύλλου στην προσπάθειά του να διατηρήσει και να αναδείξει την πολιτιστική του κληρονομιά δημιούργησε τον συγκεκριμένο εκθεσιακό χώρο ανάδειξης στοιχείων αγροτικής κληρονομιάς.

Στο χώρο του Μουσείου υπάρχει και η αίθουσα με αναπαράσταση του καραγκούνικου δωματίου, διάφορα οικιακά σκεύη, αλλά και μυλόπετρες, τις οποίες χρησιμοποιούσε ο μυλωνάς για να αλέθει το σιτάρι. Κεντρική θέση κατέχουν ακόμη ο αργαλειός και οι παραδοσιακές στολές.

Το κτίριο είναι 560 τ.μ. και περιβάλλεται από κατάλληλα διαμορφωμένη έκθεση 8,5 στρεμμάτων. Βρίσκεται πάνω στον κύριο οδικό άξονα που συνδέει τους νομούς Καρδίτσας και Λάρισας, κομβικό σημείο του γεωγραφικού διαμερίσματος Θεσσαλίας.

Τα εκθέματα της ευρύτερης περιοχής του θεσσαλικού κάμπου σχετίζονται με την τοπική αγροτική, πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά. Έως σήμερα έχουν συντηρηθεί και καταγραφεί περισσότερα από 8.000 αντικείμενα από τα οποία 4.000 εκτίθενται στο μουσείο.

Οι μαθητές αποτελούν τους κύριους και βασικούς επισκέπτες του Μουσείου. Έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να ξεναγηθούν στον χώρο, να γνωρίσουν αντικείμενα μιας άλλης εποχής, αλλά και να ασχοληθούν στο τέλος της ξενάγησης με διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες περνώντας ευχάριστα την ώρα τους.

Δίπλα στο αγροτικό μουσείο υπάρχει αθλητικό πάρκο όπου μπορούν να παίξουν οι μαθητές και χώρος όπου μπορούν να καθίσουν για φαγητό.