Η θεσσαλική αγροτική, πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά περνά μέσα από το Λαογραφικό-Αγροτικό Μουσείο Ιτέας στο Δήμο Παλαμά, στο νομό Καρδίτσας. Πρόκειται για έναν μοναδικό στο είδος του χώρο που δημιούργησε ο πρώην δήμος Φύλλου στο νομό Καρδίτσας, στον οποίο στεγάζονται εκθέματα της ευρύτερης περιοχής του θεσσαλικού κάμπου, που σχετίζονται με την τοπική κληρονομιά, και τον οποίο επισκέπτονται καθημερινά εκατοντάδες μαθητές από ολόκληρη την Ελλάδα.

Το κτίριο του αγροτικού μουσείου, επιφάνειας 560 τ.μ., περιβάλλεται από κατάλληλα διαμορφωμένη έκταση 8,5 στρεμμάτων και βρίσκεται στον κύριο οδικό άξονα που συνδέει τους Νομούς Καρδίτσας και Λάρισας

Μέχρι σήμερα έχουν συντηρηθεί και καταγραφεί πάνω από 4.000 αντικείμενα, η πλειοψηφία των οποίων είναι δωρεές των κατοίκων του Δήμου. Η συλλογή περιλαμβάνει αντικείμενα που έχουν σχέση με τον υλικό, κοινωνικό και πνευματικό βίο της περιοχής. Στο χώρο του μουσείου υπάρχουν αλωνιστικές μηχανές προηγούμενων δεκαετιών, αδοκάνες, τις οποίες έσερναν άλογα και τις χρησιμοποιούσαν στον αλωνισμό, τα πρώτα τρακτέρ που έκαναν την εμφάνισή τους στη θεσσαλική πεδιάδα, μαγγανοπήγαδο, από το οποίο αντλούσαν νερό οι κάτοικοι για να ποτίζουν το περιβόλι, όπως και σνέκες, ξύλινες στάμνες μέσα στις οποίες αποθήκευαν αλάτι.

Επίσης, υπάρχει η σάλα με αναπαράσταση καραγκούνικου δωματίου, διάφορα οικιακά σκεύη, αλλά και μυλόπετρες, τις οποίες χρησιμοποιούσε ο μυλωνάς για να αλέθει το σιτάρι. Κυρίαρχη θέση κατέχουν ο αργαλειός και οι παραδοσιακές στολές.

Ο πολιτιστικός πλούτος της περιοχής

Η περιοχή του Παλαμά, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Παλαμά Γιώργος Σακελλαρίου, έχει κρυμμένες γωνίες, μνημεία βυζαντινά, ρωμαϊκά, κλασικά, θαυμάσια φύση, ήθη, έθιμα, ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, τοπικά προϊόντα και ιδιαίτερα φαγητά.

«Πέρα από το Λαογραφικό Αγροτικό Μουσείο της Ιτέας, το οποίο είναι από τα καλύτερα στο αντικείμενό του πανελλήνια και για το οποίο είμαστε πολύ περήφανοι, επισκεπτόμενοι την περιοχή μας μπορείτε να δείτε πολλούς βυζαντινούς ναούς, μνημεία αρχαιολογικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς όπως τον προϊστορικό οικισμό και την αρχαία πόλη Λιμναίο στις παρυφές του Έλους της Μεταμόρφωσης, την ομηρική πόλη Αστέριο, την αρχαία Ακρόπολη στο Βλοχό και στο Στρογγυλοβούνι όπως και τα ρωμαϊκά λουτρά στη Συκεώνα», επισημαίνει ο κ. Σακελλαρίου.