Στήριξη στην τέως πρόεδρο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠ), Ασπασία Λούβη-Κίζη, την οποία μήνυσε πρόσφατα το Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), παρέχουν με ανακοίνωσή τους τα πρώην μέλη του ΔΣ του ΤΑΠ.

Όπως αναφέρουν, «με το από 9/11/2017 Δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) πληροφορηθήκαμε ότι το Γενικό Συμβούλιο της ένωσης κατέθεσε μήνυση κατά της κας Ασπασίας Λούβη-Κίζη, τέως Προέδρου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ), για τις τάχα συκοφαντικές δηλώσεις της σχετικά με το ύψος των αμοιβών που καταβάλλει το ΤΑΠ στους αρχαιοφύλακες για υπερωριακή εργασία τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες».

Αναφέροντας ότι «η ουσία της αντιπαράθεσης» βρίσκεται στο αν θα περάσουν στον έλεγχο του ΥΠΠΟΑ οι «υπερωριακές και εξαιρέσιμες αμοιβές μόνιμων και έκτακτων αρχαιοφυλάκων», οι οποίες «φτάνουν τα 17 εκατ. ευρώ ετησίως», τα πρώην μέλη αναφέρουν:

«Με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, το ΤΑΠ υποχρεώνεται να καταβάλλει σε αρχαιοφύλακες, υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού και όχι δικούς του, αμοιβές για Σαββατοκύριακα και αργίες, χωρίς να έχει την αρμοδιότητα ελέγχου ότι η υπερεργασία αυτή είναι πραγματική. Το καθεστώς αυτό είναι αδιαφανές και ενέχει τον κίνδυνο της κακοδιαχείρισης του δημόσιου χρήματος. Το ΤΑΠ υπό την κα Α. Λούβη πρότεινε την αλλαγή του Νόμου, έτσι ώστε το σχετικό κονδύλι να αποδίδεται από το ΤΑΠ στο Υπουργείο Πολιτισμού και να εγγράφεται στον προϋπολογισμό του, ώστε οι σχετικές αποζημιώσεις να καταβάλλονται από το ΥΠΠΟ, που έχει την αρμοδιότητα του ελέγχου των υπαλλήλων του και των ημερών εργασίας τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Σε αυτό το αυτονόητο», συνεχίζουν τα πρώην μέλη του ΤΑΠ, «αντέδρασε αμέσως με σφοδρότητα η ΠΕΥΦΑ, απειλώντας με λουκέτο στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία μέσα στην υψηλή τουριστική περίοδο. Ανάλογη, άλλωστε, υπήρξε και η αντίδραση των συνδικαλιστών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού στο θέμα του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, που λαμβάνει άφθονο δημόσιο χρήμα από το ΤΑΠ, όταν η κα Α. Λούβη ζήτησε τον έλεγχο, την εξυγίανση και την αλλαγή του καταστατικού του», συμπληρώνουν, καταλήγοντας:

«Ως μέλη του ΔΣ του ΤΑΠ μέχρι τα μέσα του 2017 στηρίζουμε και τιμούμε την κα Α. Λούβη για το έργο της, που ήδη έφερε τους πρώτους καρπούς. Για τον καθημερινό αγώνα της να αναπτύξει έναν καθηλωμένο Οργανισμό και να αυξήσει τα δημόσια έσοδα από τις δραστηριότητές του, σε εκτέλεση της σχετικής κυβερνητικής εντολής, την οποία υπηρέτησε με όλες της τις δυνάμεις. Είμαστε στο πλευρό της και αυτή τη φορά, στην άδικη επίθεση που υφίσταται».

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι: Αγγελική Ευφροσύνη Δημάκου-Κιάου (τ. μέλος ΔΣ ΤΑΠ: Ιανουάριος 2016-Αύγουστος 2017), Αγγελική Σκανδαλιάρη (τ. μέλος ΔΣ ΤΑΠ: Μάρτιος 2016-Ιούνιος 2017), Γιάννης Καρλόπουλος (τ. μέλος ΔΣ ΤΑΠ: Απρίλιος 2015-Αύγουστος 2017), Γιώργος Κεχαΐδης (τ. μέλος ΔΣ ΤΑΠ: Απρίλιος 2015-Αύγουστος 2017), Κώστας Στρατής (τ. μέλος ΔΣ ΤΑΠ: Απρίλιος 2015-Αύγουστος 2017).