Ευγενία Λαγουδάκη, Στυλιανός Αλεξίου. Ο διαπρεπής αρχαιολόγος, ο μεγάλος νεοελληνιστής, εκδ. Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, Ηράκλειο 2017, σελ. 244. ISBN 978-960-7970-73-2

«…Ο Στυλιανός Αλεξίου υπήρξε διαπρεπής αρχαιολόγος του 20ού αιώνα και από τους σημαντικότερους νεοελληνιστές των τελευταίων 80 χρόνων. Ως αρχαιολόγος ασχολήθηκε, κυρίως, με τη μελέτη του μινωικού πολιτισμού. Διασαφήνισε ουσιώδη θέματα της Μινωικής Αρχαιολογίας, όπως η μινωική θεά με υψωμένα χέρια, ο μύθος της “μινωικής ειρήνης”, η παράσταση λάρνακας από το Γάζι, ο χαρακτήρας του μινωικού και μυκηναϊκού “εμπορίου”, οι ιστοί μινωικών ιερών, οι μινωικές “δεξαμενές καθαρμού” και το πρόβλημα της ύστερης χρήσης των χώρων των μινωικών ανακτόρων. Με τις αρχαιολογικές μελέτες του ανέδειξε τον πολιτισμό της Κρήτης παγκοσμίως.

»[…] Σκοπός της παρούσας μελέτης, που αποτελείται από δώδεκα κεφάλαια, είναι να δώσει μια συνοπτική εικόνα της ζωής και του έργου του Στυλιανού Αλεξίου. Στα δύο πρώτα δίδονται βιογραφικά στοιχεία για τον Στυλιανό Αλεξίου, την οικογένειά του, την παιδική του ηλικία, τις σπουδές και την επαγγελματική του σταδιοδρομία. Στα επόμενα (3-11) κεφάλαια αναφέρεται, περιληπτικά, το σπουδαίο αρχαιολογικό και φιλολογικό έργο του. Στο δωδέκατο μνημονεύονται οι τιμητικές διακρίσεις που του έχουν απονεμηθεί από ύψιστους πολιτειακούς θεσμούς, από Πανεπιστημιακά ιδρύματα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε ένδειξη τιμής και αναγνώρισης του πολυδιάστατου έργου του. Ο τόμος ολοκληρώνεται με ενδεικτική βιβλιογραφία, ευρετήριο κυρίων προσώπων και εικόνες..».

(από τον πρόλογο του βιβλίου)