«Ο Στυλιανός Αλεξίου ως Έφορος Αρχαιοτήτων. Στοιχεία από το Ιστορικό Αρχείο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας» είναι το θέμα ομιλίας της δρος Μεταξίας Τσιποπούλου (Επίτιμη Διευθύντρια Υπουργείου Πολιτισμού – Εθνικό Αρχείο Μνημείων) που διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Ο Στυλιανός Αλεξίου, ένας από τους σημαντικότερους Μινωικούς αρχαιολόγους, υπηρέτησε την Αρχαιολογική Υπηρεσία για 30 χρόνια, από το 1947 μέχρι το 1977, οπότε αποχώρησε για να αναλάβει θέση καθηγητή της Μεσαιωνικής και Νεώτερης Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Στην ομιλία της, η δρ Τσιποπούλου θα παρουσιάσει, μεταξύ άλλων, στοιχεία από το Ιστορικό Αρχείο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σχετικά με τη δράση του και τις συγκρούσεις με οργανωμένες ομάδες συμφερόντων, σε εποχές οι οποίες άλλαξαν το πρόσωπο της Κρήτης (και της Ελλάδας), συγκεκριμένα τα χρόνια της δικτατορίας και την πρώτη περίοδο της μεταπολίτευσης. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στην έντονη και βίαιη ανάπτυξη του τουρισμού, στο βωμό της οποίας υπέφεραν, και σε πολλές περιπτώσεις, δυστυχώς, θυσιάστηκαν, σημαντικά μνημεία του παρελθόντος και τοπία μοναδικού φυσικού κάλλους.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017, και ώρα 19.00, στο Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα (Διονυσίου Αιγινήτου 7, Αθήνα).