Την αρχαϊκή κερκυραϊκή αρχιτεκτονική και ιδιαίτερα τον υστεροαρχαϊκό ναό στο Καρδάκι θα αναλύσει σε ομιλία της η Δήμητρα Ανδρίκου (αρχαιολόγος, MSc, υποψήφια PhD), στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής» που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

Η Κέρκυρα (Κόρκυρα) ήταν δωρική πόλη, αποικία των Κορινθίων από το 734 π.Χ., ενώ είχε ήδη δεχθεί ένα μικρότερο αποικισμό Ευβοέων. Ούσα ο τελευταίος ναυτικός σταθμός πριν τον διάπλου της Αδριατικής, υπήρξε φυσικός μεσολαβητής μεταξύ στη μητροπολιτική Ελλάδα και τις Δυτικές αποικίες.

Από τις αρχές του 19ου αι. και εξής σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην περιοχή της αρχαίας πόλεως (νυν Παλαιόπολη) στη χερσόνησο Κανόνι, νοτίως του κέντρου της Ιστορικής Πόλεως της Κέρκυρας, απέδωσαν τεκμήρια τα οποία εμπλουτίζουν τη γνώση της δωρικής ναοδομίας και της κερκυραϊκής μνημειακής τέχνης εν γένει. Ανάμεσά τους, ο υστεροαρχαϊκός ναός στο Καρδάκι κατέχει ξεχωριστή θέση λόγω  των ιδιομορφιών του, οι οποίες θα εξεταστούν αναλυτικά.

Η διάλεξη έχει τίτλο «Αρχαϊκή Κερκυραϊκή Αρχιτεκτονική και η περίπτωση του Καρδακίου» και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017, και ώρα 19.00, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Κτήριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο 2, Πατησίων 42).