«Η Επισκοπή Καρυουπόλεως στην Μάνη και ο Ναός Αγίου Γεωργίου Δροσοπηγής» είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσει  ο Άρης Ποζιόπουλος (Αρχιτέκτων D.P.L.G. ΥΠΠΟΑ) την Πέμπτη 6 Απριλίου 2017, και ώρα 19:00 (ΕΜΠ, Κτήριο Αβέρωφ, αμφιθέατρο 2).

Η Παλαιά Καρυούπολη βρίσκεται στην Κάτω Μάνη, στο μέσο περίπου και νοτίως του δρόμου που συνδέει το Γύθειο με την Αρεόπολη. Σήμερα δεν διασώζεται παρά ερειπιώνας, που καταλαμβάνει το υψηλότερο μέρος λόφου, ευρισκομένου δυτικά του χωριού Δροσοπηγή. Ο οχυρωμένος άλλοτε οικισμός ήταν έδρα Επισκοπής που τοποθετείται χρονολογικά στην περίοδο της ακμής του Δεσποτάτου του Μυστρά.

Από τα κτίσματα, σώζεται ακέραιος, αν και σε πολύ κακή κατάσταση, μόνο ο ναός του Αγίου Γεωργίου, που πρέπει να αποτελούσε και την επισκοπική εκκλησία, αν κρίνουμε από τον πλούσιο κεραμοπλαστικό του διάκοσμο και τον μνημειακό χαρακτήρα. Πρόκειται για ναό λιθόκτιστο, μονόχωρο, με μεγάλο τρούλο και κατάγραφο στο εσωτερικό του, με τοιχογραφίες καλής τέχνης, που ανάγονται στον 18ο αιώνα.

Η αρχιτεκτονική αποκατάσταση του μνημείου απετέλεσε αντικείμενο σχετικής μελέτης, που θα παρουσιαστεί κατά τη διάλεξη.

Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής» που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.