H ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των Οθωμανικών Μεταρρυθμίσεων στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, η επέκταση της πόλης εκτός παραδοσιακού πυρήνα, η ταλάντευση της πολυπολιτισμικής και κοσμοπολίτικης κοινωνίας της Θεσσαλονίκης ανάμεσα στην παράδοση και τη νεωτερικότητα και η καθοριστική για τη νέα συνοικία αρχιτεκτονική μορφολογία αποτέλεσαν τους βασικούς άξονες της έρευνας που ανέδειξαν τη συνοικία των Eξοχών, ως την πρώτη εκτός των τειχών περιοχή επέκτασης της Θεσσαλονίκης και τη διαδικασία του μετασχηματισμού μιας ομάδας εξοχικών κατοικιών σε μία συνοικία αυτόνομη, μοντέρνα, γοητευτική.

«Η συνοικία των Εξοχών (1885-1912). Οθωμανικός εκσυγχρονισμός και Ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη της Belle Époque» είναι το θέμα διάλεξης που θα δώσει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βασίλης Κολώνας, στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής» που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017, και ώρα 18.30, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Κτήριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο 2, Πατησίων 42).