Το Open House, ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής, έρχεται για άλλη μια φορά στην Αθήνα. Κατά το τριήμερο του Open House Athens (31 Μαρτίου, 1 και 2 Απριλίου), δωρεάν αρχιτεκτονικές περιηγήσεις θα πραγματοποιηθούν σε κτίρια –τόσο στο εξωτερικό τους όσο και σε εσωτερικούς χώρους, αλλά όχι στα εκθέματά τους– αλλά και σε χώρους της πόλης που παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Η κύρια δράση, που θα γίνει το Σαββατοκύριακο 1-2 Απριλίου, απευθύνεται στο ευρύ κοινό και περιλαμβάνει συνεχόμενες περιηγήσεις κατά τις ώρες που επιλέγονται για κάθε χώρο. Για την παρακολούθησή τους σχηματίζονται ομάδες επιτόπου, τηρώντας σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με το χρόνο άφιξης στο χώρο. Ως παράλληλη δράση, την Παρασκευή 31 Μαρτίου θα προγραμματιστούν περιηγήσεις για ομάδες ειδικού ενδιαφέροντος, όπως τμήματα μαθητών και σπουδαστών. Στη δράση αυτή θα συμμετάσχουν όσα κτίρια δηλώσουν συμμετοχή στην παράλληλη αυτή δράση κι εφόσον υπάρξει ζήτηση. Η εκδήλωση είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και πραγματοποιείται με τη βοήθεια εθελοντών, οι οποίοι εκπαιδεύονται κατάλληλα ώστε να φροντίσουν για την εύρυθμη διεξαγωγή της σε κάθε κτίριο.

Το Open House είναι μια ετήσια πολιτιστική δράση που έχει ως στόχο την προβολή της αρχιτεκτονικής στο ευρύ κοινό. Διοργανώνεται σε περισσότερες από 30 πόλεις παγκοσμίως και θα πραγματοποιηθεί για 4η συνεχή χρονιά στην Αθήνα. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα έχει διαδοθεί σε περισσότερες από 30 πόλεις ανά την υφήλιο αποκτώντας συστηματικούς επισκέπτες και υποστηρικτές. Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος. Κάθε χρόνο για ένα διήμερο ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν δημόσια και ιδιωτικά κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και η πόλη μετατρέπεται σε ένα ανοιχτό μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της.

H Εταιρεία Open House Greece είναι μία Αστική Mη Κερδοσκοπική Εταιρεία με σκοπό την προώθηση και προβολή της αρχιτεκτονικής και του πολιτισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω των ετήσιων δράσεων Open House σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το 2012 και ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια του Open House Worldwide, που μεριμνά για την παγκόσμια προβολή κάθε εκδήλωσης Open House. Η δράση, που πραγματοποιείται κάθε φθινόπωρο (από το 2012) στη Θεσσαλονίκη και κάθε άνοιξη (από το 2014) στην Αθήνα, χαίρει μεγάλης ανταπόκρισης από το ευρύ κοινό. Στο Open House Athens 2016 συμμετείχαν 420 εθελοντές, οι οποίοι επιμελήθηκαν τις ξεναγήσεις σε 91 χώρους, στους οποίους σημειώθηκαν περίπου 29.000 επισκέψεις μέσα σε ένα τριήμερο.