«Στη μεγαλύτερη πόλη του κόσμου αξίζει το μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου, γι’ αυτό το λόγο είμαι ενθουσιασμένος που ανακοινώνω χρηματοδότηση ύψους 70 εκατομμυρίων λιρών για το νέο Μουσείο του Λονδίνου», δήλωσε ο δήμαρχος Σαντίκ Καν. Σ’ αυτό το ποσό πρέπει να προστεθούν και άλλα 110 εκατομμύρια λίρες που υποσχέθηκε η City of  London Corporation για το πρότζεκτ προϋπολογισμού 250 εκατομμυρίων λιρών.

Αυτό είναι να μετακομίσει το μουσείο στο West Smithfield, στα εγκαταλελειμμένα, σήμερα, κτίρια της αγοράς. Τούτο σημαίνει ότι θα διασωθούν τα τελευταία εναπομείναντα βικτωριανού ρυθμού κτίρια στο κεντρικό Λονδίνο και ότι θα δοθούν στο μουσείο της πόλης 8.000 τετραγωνικά μέτρα μόνιμου εκθεσιακού χώρου και άλλα 1.500 τετραγωνικά μέτρα για περιοδικές εκθέσεις.

Το Μουσείο του Λονδίνου ιδρύθηκε το 1976 και αφηγείται την ιστορία της πόλης από το 450000 π.Χ. έως σήμερα. Στεγάζει περισσότερα από 6 εκατομμύρια αντικείμενα.

Το σχέδιο των αρχιτεκτόνων Στάντον Γουίλιαμς και Ασίφ Καν για το νέο μουσείο προβλέπει να γεμίσει φως η είσοδος λόγω ενός «θόλου-ορόσημο», ενώ ελικοειδείς ανελκυστήρες θα οδηγούν σ’ έναν αχανή χώρο, όπου θα φιλοξενούνται οι συλλογές.

«Δουλεύοντας μαζί με την ομάδα σχεδιαστών, τώρα μπορούμε με εμπιστοσύνη να κινηθούμε με λεπτομερή σχέδια για το νέο μουσείο και να παραμείνουμε σταθεροί στο στόχο μας να ανοίξει το καινούργιο μουσείο το 2022», δήλωσε στην εφημερίδα «Guardian» η διευθύντρια του Μουσείου του Λονδίνου, Σάρον Άμεντ.

Η μετακόμιση του μουσείου από τη σημερινή τοποθεσία του στο London Wall θα απελευθερώσει την περιοχή για τη δημιουργία ενός καινούργιου χώρου συναυλιών, όπως έχει προταθεί – ένα καινούργιο σπίτι για τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου, υπό τη διεύθυνση του Σερ Σάιμον Ρατλ.