Jean-Pierre Sodini, Tony Kozelj, Manuela Wurch-Kozelj, Le nymphée d’une maison de l’Antiquité tardive à Thasos (terrains Tokatlis/Divanakis/Voulgaridis), σειρά «Études Thasiennes XXIV», École Française d’Athènes, Αθήνα 2016, σελ. 224. ISBN 978-2-86958-268-2

Ο εικοστός τέταρτος τόμος των Θασιακών Μελετών της Γαλλικής Σχολής Αθηνών με τίτλο «Το Νυμφαίο μιας οικίας της Ύστερης Αρχαιότητας» κυκλοφορεί στα γαλλικά. Η άρτια δομημένη μελέτη καταπιάνεται με τις διαφορετικές φάσεις της εξέλιξης μιας ρωμαϊκής οικίας της Θάσου, η οποία έλαβε χώρα από τον 3ο έως τις αρχές του 7ου αιώνα. Η κάθε μετατροπή στην οικία εντοπίζεται και εξηγείται σύμφωνα με τα αίτιά της. Περιγράφεται αυτό που στην ουσία ήταν μια μακρά διαδικασία διάσωσης της δομής και της διακόσμησης της οικίας. Η μελέτη επικεντρώνεται στο νυμφαίο που κατασκευάστηκε στο περιστύλιό της πιθανώς στα μέσα του 6ου αιώνα. Η κατασκευή αυτή θεωρείται πολύ σημαντική, καθώς είναι το μόνο γνωστό αντίγραφο των ρωμαϊκών αστικών νυμφαίων της Ανατολής. Στο έργο αυτό δίνεται η πλήρης αναπαράστασή του.

Πρόκειται για μια ποιοτική και ευανάγνωστη έκδοση που αξίζει μια θέση σε κάθε ενημερωμένη γύρω από τα αρχαιολογικά θέματα βιβλιοθήκη. Ο τόμος περιέχει άφθονο οπτικό υλικό, γεγονός που τον καθιστά πολύ επεξηγηματικό. Το οπτικό αυτό υλικό αποτελείται από ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτογραφίες και λεπτομερή σχέδια, τα οποία περιέχουν πολλές πληροφορίες.