Clarisse Prêtre, La fibule et le clou, Ex-voto et instrumentum de l’ Artémision, Études Thasiennes  XXIII,  EFA, Athènes 2016, σελ. 186. ISBN 978-2-86958-257-6

Στη μελέτη αυτή των μικρών αντικειμένων –αφιερώματα και αντικείμενα λατρείας– που βρέθηκαν στο Αρτεμίσιον της Θάσου, η συγγραφέας παρουσιάζει έναν κατάλογο των ευρημάτων, μελετημένα σε βάθος, των οποίων οι χρονολογίες ανήκουν από την Αρχαϊκή (7ος-6ος αι. π.Χ.) έως την Παλαιοχριστιανική εποχή (4ος αι.).

Πρόκειται για διάφορα αντικείμενα από ορυκτά, πηλό, γυαλί, οστό, ελεφαντόδοντο, κέρατο ελαφιού. Ακόμα, ήλεκτρο, αυγό στρουθοκαμήλου, χαλκό, χρυσό, άργυρο και μόλυβδο. Με μεγάλη προσοχή και εμβρίθεια, η συγγραφέας εξετάζει τη χρήση των αντικειμένων που αποκαλύφθηκαν μέσα στο ιερό, στο οποίο έχουν βρεθεί  επιγραφές αναφερόμενες στην Αρτέμιδα. Εξαιρετική η εικονογράφηση, με έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες, οι βιβλιογραφικές αναφορές και η τεκμηρίωση θαυμάσια εξαντλητικές. Πρόκειται για ένα άριστο εργαλείο μελέτης που, χάρη στην αισθητική του, γίνεται και ευχάριστο.