Τα είκοσι χρόνια του γιορτάζει φέτος ο ΑΓΩΝΑΣ, η «Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου… και πέρα από τη Μεσόγειο», που θα πραγματοποιηθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, από τις 17 έως τις 23 Οκτωβρίου. Στη διάρκεια της Συνάντησης θα προβληθούν 103 ταινίες από 17 χώρες (Ελλάδα, Αυστραλία, Αίγυπτος, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Εσθονία, ΗΠΑ, Ιράν, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, Λετονία, Σερβία, Σλοβακία και Τουρκία), στο Διεθνές Διαγωνιστικό και στο Πληροφοριακό Τμήμα του φεστιβάλ, με παράλληλες προβολές και στις δύο αίθουσες της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο της Ταινιοθήκης έκθεση σκίτσων του Φωκίωνα Δημητριάδη, με τίτλο «Φωκίων Δημητριάδης: Το μεγάλο ευρυγώνιο μάτι (Κωνσταντινούπολη 1894 – Αθήνα 1977)». Η έκθεση, την επιμέλεια της οποίας έχει ο Διονύσης Πετρουτσόπουλος, θα συνοδεύεται από την προβολή ομώνυμης ταινίας διάρκειας 9′ που δημιουργήθηκε ειδικά για την εκδήλωση, σε σκηνοθεσία Μέμης Σπυράτου.

Η Κριτική Επιτροπή και τα Βραβεία

Η Διεθνής Κριτική Επιτροπή, που αποτελείται από τους: Μέμη Σπυράτου (πρόεδρο του φεστιβάλ ΑΓΩΝ, σκηνοθέτιδα), Tony Coe (παραγωγό του BBC), Νίκο Καλτσά (αρχαιολόγο, πρώην διευθυντή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου), Δημήτρη Κομνηνό (σκηνοθέτη) και Διονύση Πετρουτσόπουλο (κινηματογραφιστή, διευθυντή φωτογραφίας), θα κάνει την τελική αξιολόγηση των ταινιών του Διαγωνιστικού Τμήματος και θα απονείμει τα θεσπισμένα βραβεία του ΑΓΩΝΑ: Το Mεγάλο Bραβείο της Kριτικής Eπιτροπής, και τα Bραβεία Αρχαιολογικής Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Φωτογραφίας, Πρωτοτυπίας, Ιστορικής Ταινίας και Eκπαιδευτικής ταινίας.

Όλες οι ταινίες, τόσο του διαγωνιστικού όσο και του πληροφοριακού τμήματος, θα διεκδικήσουν το Bραβείο Kοινού, που προκύπτει από την καθημερινή ψηφοφορία των θεατών.

Το Ειδικό Βραβείο Ενάλιας Αρχαιολογίας «Francesco Alliata» που θεσπίστηκε στη μνήμη του πρωτοπόρου της υποβρύχιας κινηματογραφίας, ο οποίος κατασκεύασε την πρώτη υποβρύχια κινηματογραφική μηχανή το 1946, θα δοθεί φέτος για πρώτη φορά.

Όλα τα βραβεία είναι χρηματικά, ύψους 1.000-3.000 ευρώ το καθένα, ενώ η απονομή θα γίνει την Kυριακή 23 Οκτωβρίου στις 21.30.

Η ιστορία του ΑΓΩΝΑ

Την ιδέα του φεστιβάλ ΑΓΩΝ, που έλειπε από την Ελλάδα, εμπνεύστηκε η σκηνοθέτις Μέμη Σπυράτου, μετά από πέντε βραβεύσεις ταινιών της στο εξωτερικό. Η υλοποίησή του έγινε πραγματικότητα χάρη στη δημοσιογράφο της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», Λένα Σαββίδη, και την αρχαιολόγο Άννα Λαμπράκη, εκδότρια του περιοδικού «Αρχαιολογία και Τέχνες».

Από το 1996 έως και το 2001 αποτελούσε διοργάνωση του περιοδικού «Αρχαιολογία και Τέχνες», ενώ από το 2002 και μέχρι σήμερα διοργανώνεται από την ομώνυμη αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία.

Ο ΑΓΩΝ δημιουργήθηκε με σκοπό την προβολή ταινιών με θέμα τη Μεσόγειο και με περιεχόμενο όχι μόνο καθαρά αρχαιολογικό, αλλά και πολιτιστικό (ιστορία, λαογραφία, ακόμη και τεχνολογία-βιομηχανική αρχαιολογία), και πραγματοποιείται ανά δύο χρόνια. Το 2010 διευρύνθηκε θεματικά καλύπτοντας πλέον και τις περιοχές «Πέρα από τη Μεσόγειο».

Ο ΑΓΩΝ κατάφερε να εξελιχθεί σε θεσμό με πανελλαδική αλλά και διεθνή αναγνώριση. Τη στιγμή που η Ευρώπη σφύζει από φεστιβάλ ταινιών αρχαιολογικού περιεχομένου (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Ελβετία, Βέλγιο, Κροατία, Σερβία…), ο ΑΓΩΝ είναι το μοναδικό φεστιβάλ στην Ελλάδα, τον κατ’ εξοχήν παραγωγικό αρχαιολογικό-πολιτισμικό χώρο, συνυφασμένο παγκοσμίως με την ίδια την έννοια της Αρχαιολογίας. Δεν είναι τυχαίο, που κατέστησε την Ελλάδα πόλο έλξης όλων των φεστιβάλ του Ευρωπαϊκού χώρου.

Aπό το 1996 έχουν πραγματοποιηθεί 9 Διεθνείς Συναντήσεις και παράλληλα πολλές πρωτότυπες και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Σε κάθε διοργάνωση, υποβάλλονται εκατοντάδες ταινίες απ’ όλο τον κόσμο και, μετά από αυστηρή επιλογή της Προκριματικής Επιτροπής, επιλέγονται αυτές που θα προβληθούν στο Διαγωνιστικό ή στο Πληροφοριακό τμήμα του φεστιβάλ.

Τη χρονιά που δεν πραγματοποιείται το φεστιβάλ, οι βραβευμένες και κάποιες επιλεγμένες ταινίες επαναπροβάλλονται σε ειδική εκδήλωση, ενταγμένες σε ένα γενικότερο πρόγραμμα που καλύπτει ένα διήμερο, με ομιλίες, εισηγήσεις και ειδικά αφιερώματα, με συμμετοχή Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών ή, σχετικών με το αντικείμενο, αρχαιολόγων, ιστορικών κ.λπ. και η μέχρι τώρα προσέλευση του πιστού και συνεχώς αυξανόμενου κοινού ξεπερνάει κάθε προσδοκία.

Πληροφορίες

Η έναρξη του φεστιβάλ είναι τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου στις 16.45. Oι προβολές αρχίζουν καθημερινά στις 12:00 και τελειώνουν στις 23:00. Σάββατο και Kυριακή από τις 10:00 έως τις 23:00.

Tιμή Eισιτηρίου: 5 ευρώ (ζώνη προβολής), 8 ευρώ (ημερήσιο), 50 ευρώ (εβδομαδιαίο).
Eισιτήρια στα ταμεία της Tαινιοθήκης (Iερά Oδός 48, Kεραμεικός).

Όλες οι ταινίες προβάλλονται υποτιτλισμένες στα ελληνικά.

Το πρόγραμμα του ΑΓΩΝΑ.