Προκάλεσε σκάνδαλο µε το εξεζητημένο ντύσιμό της, την πολιτική της επιρροή, την έλλειψη αναστολών στα χρόνια του Μεσαίωνα. Υπήρξε η πρώτη επίσημη ερωμένη του Καρόλου Ζ´ και τα οστά της αποκάλυψαν πως ήταν ξανθιά, 25 ετών, μητέρα τριών παιδιών. Κι αν το όνομά της και τα στοιχεία της λίγο-πολύ ήταν γνωστά, ουδείς γνώριζε πως η Ανιές Σορέλ δηλητηριάστηκε µε υδράργυρο. Ποιος την ήθελε νεκρή;

Η απάντηση κρύβεται σε µία από τις 39 ταινίες που θα προβληθούν για ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο (10.00-22.00) στο πλαίσιο του «Αγώνα», της Διεθνούς Συνάντησης Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου, που θα επαναπροβάλει βραβευμένες και επιλεγμένες ταινίες της περσινής διοργάνωσης αλλά και αγαπημένες ταινίες που ξεχώρισαν από το 1996 έως σήμερα, οι οποίες κινούνται σε πολλές θεματικές: από τους παραδοσιακούς πολιτισμούς, την ιστορία και την αρχαία τεχνολογία έως τις ανασκαφές και τη ναυπηγική.

Ένα ιατρείο ηλικίας 2.000 ετών από το Ρίμινι και ο χειρουργός της εποχής μάς ταξιδεύουν στις επεμβάσεις στα πεδία των µαχών. Οι κοιμισμένες πριγκίπισσες του Λουλάν αποκαλύπτουν ότι είχαν ταξιδέψει στην «πόλη του διαβόλου», στο κέντρο του Τακλαµακάν, για να πεθάνουν και να ταφούν εκεί. Κι ένας Γάλλος αρχιτέκτονας ύστερα από δέκα χρόνια ερευνών διατυπώνει μια επαναστατική θεωρία για το πώς χτίστηκε η πιο μεγάλη, αλλά και πιο αινιγματική φαραωνική κατασκευή, η πυραμίδα του Χέοπος, στις προγραμματισμένες προβολές της διοργάνωσης που ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια µε τη στήριξη του περιοδικού «Αρχαιολογία και τέχνες» και συνεχίζεται µε την υποστήριξη του Ιδρύματος Μελετών Λαμπράκη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τωρινή διοργάνωση καθώς τις ταινίες θα πλαισιώνουν ομιλίες από καταξιωμένους επιστήμονες, όπως οι Θεοδόσης Τάσιος, Κωνσταντίνος Μπουραζέλης, Πέτρος Θέμελης, Στίβεν Μίλερ, Χάρης Τζάλας και Ευάγγελος Καραµανές.

Ο επόμενος «Αγών» —ένας θεσμός που κατάφερε να δημιουργήσει σχολή, όπως αποδείχθηκε και από την πρόσφατη διοργάνωση του 1ου Αρχαιολογικού Φεστιβάλ στο Σπλιτ της Κροατίας, το οποίο και τέθηκε υπό την αιγίδα του «Αγώνα»— προγραμματίζεται για τον επόμενο Μάιο, ενώ τον Οκτώβριο θα οργανωθούν προβολές αρχαιολογικών ταινιών και στον Πειραιά.

INFO

∆ιήμερο αρχαιολογικών ταινιών στις 7 και 8 Μαΐου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, τηλ.. 210 3609.695). Είσοδος ανά ζώνη προβολής: 5 ευρώ.