Στέλιος Λεκάκης, Ειρήνη Γρατσία, Αγγελική Σιδέρη (επιμ.), Πράττουμε για τα μνημεία, εκδόσεις ΜONUMENTA, Αθήνα 2016, σελ. 112. ISBN 978-960-99547-2-3

Πρόκειται για τα πρακτικά της ημερίδας-δημόσιας συζήτησης «Πράττουμε για τα μνημεία», η οποία διοργανώθηκε με τη συνεργασία του Δήμου Δρυμαλίας στο Χαλκί της Νάξου, τον Αύγουστο 2009, στο πλαίσιο του προγράμματος «Τοπικές Κοινωνίες και Μνημεία».

Το βιβλίο περιλαμβάνει 13 εισηγήσεις, δύο παρεμβάσεις και τη συζήτηση γύρω από τις πρακτικές, στρατηγικές και πολιτικές της προστασίας των μνημείων στο νησί καθώς επίσης εκτεταμένο πρόλογο και περίληψη στα αγγλικά. Τα κείμενα παρουσιάζουν τις δράσεις των αρμοδίων φορέων στο νησί, του Πανεπιστημίου Αθηνών και άλλων φορέων, όπως του Συνηγόρου του Πολίτη και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Νάξου. Επίσης συζητούνται οι ενέργειες πολιτιστικών συλλόγων για την προστασία της μονής Φωτοδότη και την ανάδειξη του σπηλαίου στο όρος Ζα και πολιτών για την προστασία μνημείων και τοπίων από τα αιολικά πάρκα. Παράλληλα παρουσιάζονται αντιλήψεις και τρόποι δράσης των πολιτών για την προστασία των μνημείων του νησιού.

Η πληθώρα των εισηγήσεων από αρκετές και διαφορετικές οπτικές οφείλεται στην αυξημένη συμμετοχή, στον πειραματισμό σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής των δημοσίων συζητήσεων αλλά κυρίως στην ανάγκη τής όσο το δυνατόν ευρύτερης χαρτογράφησης των πράξεων περί των μνημείων και τεκμηρίωσης της διαλεκτικής των σχετιζόμενων φορέων και προσώπων.

Οι επιμελητές της έκδοσης Στέλιος Λεκάκης, Ειρήνη Γρατσία και Αγγελική Σιδέρη είναι αρχαιολόγοι, που ειδικεύονται στην προστασία και τη διαχείριση μνημείων.

Το βιβλίο, που κυκλοφόρησε με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου, διατίθεται σε κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας και στα γραφεία της MOΝUMENTA (Παλλάδος 21, Ψυρρή), info@monumenta.org, 6973308857.