Στη φάση της ολοκλήρωσης βρίσκεται η μελέτη αποκατάστασης του ρολογιού του δημοτικού κήπου της πόλης των Χανίων που αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα νεότερα μνημεία της πόλης.

Στο θέμα της πορείας της μελέτης, που προβλέπει παρεμβάσεις στο σύνολο του μνημείου, αναφέρθηκε, σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας, μετά από σχετική ερώτηση δημοτικών συμβούλων.

Όπως επεσήμανε ο κ. Βάμβουκας έπειτα από την ολοκλήρωση της μελέτης, θα ακολουθήσει η προσπάθεια εξεύρεσης των αναγκαίων πόρων –που υπολογίζονται στις 500.000 ευρώ– για την υλοποίηση του έργου.

Το ρολόι του δημοτικού κήπου έχει υποστεί σημαντικές φθορές και για το λόγο αυτό έχουν τοποθετηθεί στη βάση του προστατευτικές σκαλωσιές. Το μνημείο βρίσκεται στη βορειοανατολική γωνία του δημοτικού κήπου.

Άρχισε να χτίζεται το 1924 και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1927. Αποτελείται από τρία μέρη: τη βάση, τον κορμό (του οποίου οι πλευρές συγκλίνουν προς τα πάνω) και τη στέγη, που διαμορφώνεται σε κυκλικό περίπτερο. Για το χτίσιμό του χρησιμοποιήθηκαν καντουνάδες (μεγάλες πέτρες) από τα τότε λατομεία Λενταριανών και Χαλέπας και ποταμίσια άμμος. Τα σχέδια του ρολογιού έγιναν από τον μηχανικό Δημήτρη Κολλάρο.

Μαζί με το κτίριο της δημοτικής αγοράς και τον Αιγυπτιακό φάρο στο παλιό λιμάνι αποτελούν ιδιαίτερα σημεία αναφοράς για την πόλη.