«Νέα χρονιά με μελάνι και… ταξίδια στον χρόνο» είναι ο τίτλος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων που υλοποιεί το Μουσείο Τυπογραφίας τη νέα σχολική χρονιά.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μουσείου, «πολύ μελάνι, άπειρα χαρτιά, μηχανήματα που δεν σταματούν να τυπώνουν, ένα υπέροχο παραμύθι γραμμένο ειδικά για το Μουσείο Τυπογραφίας και “ταξίδια” στο παρελθόν, στην εποχή του Γουτεμβέργιου 600 χρόνια πριν, και άλλα, ακόμα μακρινότερα στην προϊστορική εποχή του δίσκου της Φαιστού, συνθέτουν το σκηνικό των φετινών συναντήσεων».

Για τη σχολική χρονιά 2016-2017, το Μουσείο Τυπογραφίας προσφέρει ειδικά διαμορφωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, φτιαγμένα με πολύ φροντίδα, για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης, από τα οποία οι δάσκαλοι και οι καθηγητές καλούνται να διαλέξουν εκείνο που ταιριάζει καλύτερα στις απαιτήσεις της κάθε τάξης.

Παράλληλα, στο Μουσείο Τυπογραφίας πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές ξεναγήσεις για μαθητές γυμνασίου και λυκείου, που διαμορφώνονται σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα του κάθε σχολείου και εστιάζουν:

– Στην ιστορία της γραφής (περιήγηση στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου Τυπογραφίας για την Ιστορία της Γραφής και των Γραφικών Τεχνών του γραφίστα-τυπογράφου Αντώνη Παπαντωνόπουλου).

– Στην ιστορία, το παρόν και το μέλλον της τυπογραφίας (ξενάγηση στο Μουσείο, εκτύπωση σε πιεστήρια του 19ου αιώνα, προβολή σχετικών βίντεο).

– Στη γνωριμία με το επάγγελμα του δημοσιογράφου και την έκδοση εφημερίδας, μέσα από το παράδειγμα της εφημερίδας «Χανιώτικα νέα».