Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου εγκαινιάζει την Κυριακή 20 Μαρτίου στο νέο κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης μια νέα πολιτιστική δράση υπό το γενικό τίτλο «Μοναδικά εκθέματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης».

Συγκεκριμένα, το 2016 θα παρουσιάζεται μια επιλεγμένη θεματική ενότητα που θα περιλαμβάνει ένα έκθεμα ανά τρεις μήνες με στόχο την προβολή για πρώτη φορά αντικειμένων μοναδικής και ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας που η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως κατά την υλοποίηση σωστικών ανασκαφών ή μεγάλων δημόσιων ή ιδιωτικών έργων ή έργων χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η αρχαία ελληνική τεχνολογία: τέχνη και τεχνικές σε γυαλί, μέταλλο, πηλό και λίθο» είναι η θεματική ενότητα του έτους 2016 που επιλέχθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, για να ταξιδέψει ο επισκέπτης στο χρόνο, μαθαίνοντας τεχνικές κατασκευής από συνθετικά ή πρωτογενή υλικά τα οποία στα χέρια επιδέξιων κατασκευαστών μετατράπηκαν με τη δύναμη της μαστοριάς και το μεράκι τους σε έργα υψηλής αισθητικής και καλλιτεχνικής αξίας.

«Γυάλινες χειροβομβίδες των μεσαιωνικών χρόνων από το Κάστρο της Μυτιλήνης» αποτελούν το πρώτο αρχαιολογικό έκθεμα αυτής της σειράς εκδηλώσεων το οποίο θα εκτίθεται από τις 20 Μαρτίου και για τρεις μήνες σε ειδική προθήκη στον ισόγειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης. Το συγκεκριμένο σύνολο ευρημάτων, που αποτελεί από τη φύση του ένα ιδιαίτερο έκθεμα, αρκετά σπάνιο, βρέθηκε στο μεσαιωνικό Κάστρο της πόλης.

Την εκδήλωση, στην οποία η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, θα πλαισιώσει η χορωδία «Animato» υπό τη διεύθυνση του μουσικού Αντώνη Βερβέρη.