«Οι γυάλινες χειροβομβίδες των μεσαιωνικών χρόνων από το Κάστρο της Μυτιλήνης» παρουσιάστηκαν στο κτίριο του νέου αρχαιολογικού μουσείου Μυτιλήνης από τον προϊστάμενο της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λέσβου, αρχαιολόγο Παύλο Τριανταφυλλίδη, στο πλαίσιο της νέας θεματικής ενότητας που θα παρουσιαστεί στη Μυτιλήνη για το έτος 2016 με τίτλο «Η αρχαία ελληνική τεχνολογία: τέχνη και τεχνικές σε γυαλί, μέταλλο, πηλό και λίθο».

Πάνω από εκατό σχεδόν ακέραιες χειροποίητες χειροβομβίδες από φυσητό γυαλί, σε ορισμένες μάλιστα σώζεται και το φυτίλι, παρουσιάστηκαν και θα βρίσκονται για τρεις μήνες σε ειδική προθήκη στον ισόγειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης. Το όπλο χρησιμοποιήθηκε κατά το Μεσαίωνα και εκτοξευόταν με βαλίστρα, επέφερε δε καίριο πλήγμα στον εχθρό από τα υαλοθραύσματα που δημιουργούσε.

Το συγκεκριμένο σύνολο ευρημάτων που αποτελεί από τη φύση του ένα ιδιαίτερο έκθεμα, αρκετά σπάνιο, βρέθηκε στο μεσαιωνικό Κάστρο της Μυτιλήνης. Η έκθεσή τους συνοδεύεται από ψηφιακή απεικόνιση αλλά και έντυπο πληροφοριών.

Η Εφορία αρχαιοτήτων Λέσβου στις 17 Απριλίου προγραμματίζει στο δημοτικό θέατρο εκδήλωση παρουσίασης των ευρημάτων στο νομό Λέσβου την προηγούμενη χρονιά.