Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης γίνεται ο απόλυτος προορισμός και τον Φεβρουάριο για τα παιδιά από 2-12 ετών… Κάθε Σαββατοκύριακο μέχρι το Μάιο, παιδιά και γονείς γνωρίζουν τον συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου μέσα από διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, θέατρο και μουσική!

Για παιδιά 2-3,5 ετών

—«Το μικρό σκυλάκι και το κουδουνάκι του. Εικόνες με κολάζ!»: Εργαστήριο για γονείς και παιδιά (Κυριακές 7, 14 Φεβρουάριου 11.30-13.00) με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και  την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου.

Στο εργαστήριο αυτό ακολουθούμε το σκυλάκι στις περιπέτειές του, βλέπουμε αυτούς που το βοήθησαν και εμπνεόμαστε για να φτιάξουμε τις δικές μας εικόνες με κολάζ.

Οι πειραματισμοί ξεκινούν με πολύχρωμες χαρτοταινίες που κολλάνε σε πολλές και διαφορετικές επιφάνειες και συνεχίζουμε με διάφορα υλικά, όπως φτερά και καλαμάκια που θα μεταμορφώσουν κουτιά και ρολά σε τρισδιάστατα ζώα. Στη διάρκεια των πειραματισμών τα παιδιά θα εξοικειωθούν με το κόψιμο, κόβοντας απλά πράγματα με ένα ψαλίδι που προορίζεται για την ηλικία τους.

Η τεχνική του κολάζ βοηθά ένα παιδί να ανακαλύψει το κόψιμο, το σκίσιμο και το κόλλημα διαφορετικών υλικών αλλά και την επιλογή των υλικών που θέλει να χρησιμοποιήσει. Ακόμα και ο τρόπος που θα κολλήσουν, με ταινία ή κόλλα, έχει σημασία για την ανάπτυξη των λεπτών κινητικών δεξιοτήτων.

Απαραίτητη η παρουσία γονέα.

Εισιτήριο:€15. Φίλοι ΜΚΤ: €12 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο). Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €12.

Για παιδιά 4-5 ετών

—«Η Γριά και ο κεφτές»: Ένα εργαστήριο με κουκλοθέατρο! (Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, 11:00-12:30, Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, 11:30-13:00) με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και  την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου.

Σε αυτό το εργαστήρι η ιστορία της γριάς και του κεφτέ της ζωντανεύει μέσα από τις κούκλες του κουκλοθεάτρου. Το κουκλοθέατρο, γνωστό ως θεατρικό είδος από την εποχή των Ρωμαίων, κερδίζει μέχρι και σήμερα τους θεατές χάρη στην ιδιαιτερότητά του και στην ελευθερία που αφήνει στη φαντασία. Τα παιδιά μαγεύονται από τους χαρακτήρες που ενσαρκώνουν οι κούκλες και ταυτίζονται με τους ήρωες, τους οποίους και ακολουθούν στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών.

Αφού ταξιδέψουν στην ιστορία της γριάς με τις κούκλες, τα παιδιά θα πάρουν λογιών-λογιών υλικά, όπως χαρτιά, ξύλα και υφάσματα και θα φτιάξουν τις δικές τους κούκλες, για να παίξουν τη δική τους ιστορία στο κουκλοθέατρο.

Τα παιδιά να φοράνε άνετα και πρόχειρα ρούχα!

Εισιτήριο: €10. Φίλοι ΜΚΤ: €7 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο). Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €7.

Για παιδιά 5-7 και 8-10 ετών

—«Αφρική»: Νανουρίσματα με την εικαστικό – art therapist Νιόβη Σταυροπούλου.

Αφρικάνικα νανουρίσματα θα μας ταξιδέψουν στην τρίτη μεγαλύτερη Ήπειρο του κόσμου σε έκταση! Τα νανουρίσματα θα αποτελέσουν αφετηρία για αυτοσχεδιασμούς και θεατρικό παιχνίδι. Θα δουλέψουμε με τη ροή και τις αισθήσεις και θα εξερευνήσουμε το χώρο που ο ήχος και η κίνηση καταλαμβάνουν μέσα στο ίδιο μας το σώμα.

Αφρικάνικοι ρυθμοί, ήχος και κίνηση θα συνυπάρξουν ως μία οντότητα, καθώς θα δημιουργείται ένα σύμπλεγμα διαδρομών και τοπίων με χρώματα και γραμμές πάνω σε ένα μεγάλο κομμάτι καμβά. Τέλος, θα παίξουμε με τα μοτίβα και τα χρώματα της φυλής Ασάντε και θα φτιάξουμε ένα δικό μας χάρτινο «κέντε» (το «κέντε» χαρακτηρίζεται από σχέδια υφασμένα με την πιο απλή τεχνική “adweneasa”).

Για παιδιά 5-7 ετών: Σάββατο 6 Φεβρουαρίου, 11:00-13:00. Για παιδιά 8-10 ετών: Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 11.30-13.30.

Εισιτήριο €12. Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €10. Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο).

—«Αφρική»: Μάσκες με την εικαστικό – art therapist Νιόβη Σταυροπούλου.

Αφρικάνικα νανουρίσματα θα μας ταξιδέψουν στην Αφρική, όπου θα επισκεφτούμε διάφορες φυλές και θα γνωρίσουμε τα ήθη και τις  παραδόσεις τους.

Οι αφρικανικές μάσκες, όπως το πανί «Κέντε», χρησιμοποιούνται για ειδικές κοινωνικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις. Οι μάσκες αντιπροσωπεύουν τα πνεύματα των προγόνων και θεωρούνται ότι ελέγχουν το καλό και το κακό. Φοριούνται κατά τη διάρκεια των χορών και πιστεύεται ότι ζωντανεύουν ένα πνεύμα μέσω του χορευτή. Το πνεύμα αυτό ανταποκρίνεται στη μουσική και επηρεάζει τις κινήσεις των  χορευτών.

Κάποιες  από τις μάσκες που θα φτιάξουμε εμείς για να χορέψουμε σε αφρικάνικους ρυθμούς, μπορεί να μοιάζουν με ζώα, άλλες θα είναι τρομακτικές, άλλες θα ελέγχουν το καλό και το κακό και άλλες θα απεικονίζουν κάτι που θα το ξέρουμε μόνο εμείς! Το σίγουρο είναι ότι όλες θα διώχνουν τα άσχημα όνειρα το βράδυ!

Για παιδιά 5-7 ετών: Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 11.30-13.30. Για παιδιά 8-10 ετών: Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 11.30-13.30.

Εισιτήριο €12. Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €10.Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο).

Για παιδιά από 6 ετών και γονείς

—«Οι Μουσικοί του Μουσείου» με την αρχαιολόγο-μουσειοπαιδαγωγό Κατερίνα Σταμίδη (14 Φεβρουαρίου, 11.30-12.30)

Τι μουσικά όργανα έπαιζαν οι μουσικοί της Αρχαιότητας; Πόσα μουσικά είδη είχαν; Υπήρχαν ωδεία; Γιατί ο θεός Απόλλωνας  έπαιζε λύρα; Τι σχέση είχαν οι εννέα Μούσες με τη μουσική; Τι έχει απομείνει από τους αρχαίους μουσικούς μέσα στο Μουσείο  Κυκλαδικής Τέχνης; Σε αυτή τη διαδρομή μας μέσα στο Μουσείο, ανοίγουμε τα αυτιά και τα μάτια μας για να αναζητήσουμε τα ίχνη τους. Κι αν είμαστε τυχεροί, ίσως να ακούσουμε και λίγη από τη μουσική τους.

Εισιτήριο €7 (για ένα παιδί και συνοδό). Επιπλέον ενήλικας €7. Επιπλέον παιδί €5.

—«Η Ανθρώπινη Μορφή» με την αρχαιολόγο-μουσειοπαιδαγωγό Κατερίνα Σταμίδη (28 Φεβρουαρίου, 11.30-12.30)

Πόσα σχήματα μπορεί να πάρει το ανθρώπινο σώμα; Με ποια σχήματα  της φύσης μοιάζει η ανθρώπινη μορφή;  Με πόσους τρόπους έδωσαν οι αρχαίοι γλύπτες τη μορφή του ανθρώπου σε υλικά όπως ο πηλός, η πέτρα, το ξύλο, το οστό και το μέταλλο; Εσείς με ποιον τρόπο θα φτιάχνατε τη δική σας ανθρώπινη μορφή; Μία διαδρομή από την Προϊστορία μέχρι την κλασική αρχαιότητα, αφιερωμένη στα γλυπτά του μουσείου που αποδίδουν την ανθρώπινη  μορφή.

Εισιτήριο €7 (για ένα παιδί και συνοδό). Επιπλέον ενήλικας €7. Επιπλέον παιδί €5.

Πληροφορίες

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, www.cycladic.gr

Κρατήσεις στο τηλέφωνο 210 7294220, Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-13:00.