Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης υποδέχεται και φέτος τους μικρούς του φίλους, ηλικίας από 2-12 ετών. Aπό τον Οκτώβριο έως και τον Μάιο, κάθε Σαββατοκύριακο, παιδιά και γονείς γνωρίζουν τον συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου μέσα από διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, θέατρο και μουσική.

Ένας ποντικός στα πέρατα του κόσμου

Σε αυτό το εργαστήριο, τα παιδιά ακολουθούν τον ποντικό στο μακρινό του ταξίδι και στη συνέχεια εξερευνούν όλες τις γωνιές του χώρου, ανακαλύπτουν μέρη και σημεία που μπορούν να ζωγραφίσουν, παίζουν με διαφορετικά υλικά (κραγιόνια, κιμωλίες, νερομπογιές…) και δημιουργούν ζωάκια με γραμμές. Πειραματίζονται, επίσης, με γραμμές όλων των ειδών, ίσιες, καμπύλες, κάθετες, οριζόντιες, ζικ-ζακ, καθώς και διαφορετικές επιφάνειες, όπως χαρτόνια, εφημερίδες, χαρτόκουτα και άλλα.

Σε αυτή την ηλικία στα παιδιά αρέσουν οι μεγάλες επιφάνειες που τους επιτρέπουν να κάνουν κινήσεις με όλο τους το σώμα, αναπτύσσοντας έτσι τις κινητικές τους δεξιότητες. Η ζωγραφική πέρα από ότι ενθουσιάζει τα παιδιά, τα βοηθάει επίσης να συντονίσουν τα μάτια με τα χέρια τους, να ελέγξουν τους μυς τους και να πειραματιστούν με τα χρώματα και τα σχέδια.

Το εργαστήρι διεξάγεται από την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου, και με τη συνεργασία της παιδαγωγού και εικονογράφου Άννας Παπαϊωάννου. Θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 18 Οκτωβρίου (11.30-13.00) και απευθύνεται σε παιδιά 2-3,5 ετών (απαραίτητη η παρουσία γονέα). Εισιτήριο: €15. Φίλοι ΜΚΤ: €12 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο). Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €12.

Ο μικρός Owly και το σκουλήκι

Με αφορμή το κόμικ «Owly» του Andy Runton, τόσο αγαπημένο από τα παιδιά, ξεκινά ένα ταξίδι στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών και των ιστοριών. Τα παιδιά θα μάθουν την ιστορία του Owly μέσα από τις εικόνες του δημιουργού του και θα ανακαλύψουν εύκολους και πρωτότυπους τρόπους για να φτιάξουν το πορτρέτο της μικρής κουκουβάγιας. Στη συνέχεια οι μικροί δημιουργοί θα ζωγραφίσουν σε κόμικ μια νέα περιπέτεια του Owly και θα την παρουσιάσουν στην υπόλοιπη παρέα. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την τέχνη του κόμικ, μαθαίνουν τα βασικά του εργαλεία, τις εκφράσεις, τα μπαλόνια, τα καρέ και δημιουργούν το δικό τους κόμικ.

Το εργαστήρι διεξάγεται από την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου, και με τη συνεργασία της αφηγήτριας Βασιλείας Βαξεβάνη. Θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Οκτωβρίου (11.00-12.30) και την Κυριακή 25 Οκτωβρίου (11.30-13.00) και απευθύνεται σε παιδιά 4-5 ετών. Εισιτήριο: €10. Φίλοι ΜΚΤ: €7 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο). Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €7.

Λέοναρντ Κοέν (1934-), Αποσκευές Αρ. 31

Μέσα από το ποίημα του Λέοναρντ Κοέν Αποσκευές Αρ. 31, αυτοσχεδιασμούς και θεατρικό παιχνίδι, τα παιδιά θα κάνουν ένα ταξίδι στη Βόρεια Αμερική. Με το φανταστικό τους τρένο θα διασχίσουν από άκρη σε άκρη τον Καναδά για να δουν τα ατέλειωτα δάση και τις γαλάζιες  λίμνες. Θα χρησιμοποιήσουν φωτογραφίες, λέξεις και εικόνες, ενώ με την τεχνική του κολάζ  κάθε παιδί θα φτιάξει τη δική του βαλίτσα για να πάρει μαζί του ό,τι αυτό θεωρεί πιο σημαντικό.

Το εργαστήρι διεξάγεται από την εικαστικό – art therapist Νιόβη Σταυροπούλου. Θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Οκτωβρίου (11.00-13.00, για παιδιά 5-7 ετών) και την Κυριακή 25 Οκτωβρίου (11.30-13.30, για παιδιά 8-10 ετών). Εισιτήριο €12. Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €10. Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο).

Έμιλυ Ντίκινσον (1830-1886), Ελπίδα

Με οδηγό τα ποιήματα της Έμιλυ Ντίκινσον, θα παιδιά θα βρεθούν στην Αμερική του 19ου αιώνα. Θα ανακαλύψουν Ινδιάνους με πολύχρωμες φορεσιές, σκονισμένους καουμπόηδες και τα σιδερένια άλογα που διασχίζουν τη χώρα πάνω σε ολόισιες ράγες. Θα δώσουν το δικό τους νόημα στις λέξεις και τους στίχους και τα συναισθήματα θα μεταμορφωθούν σε γύψινη μάσκα την οποία τα παιδιά θα στολίσουν με  χάντρες, χρώματα, εφημερίδες και άλλα υλικά.

Το εργαστήρι διεξάγεται από την εικαστικό – art therapist Νιόβη Σταυροπούλου. Θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Οκτωβρίου (11.00-13.00, για παιδιά 8-10 ετών) και την Κυριακή 18 Οκτωβρίου (11.30-13.30, για παιδιά 5-7 ετών). Εισιτήριο €12. Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €10. Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο).

Τζον Κέντρικ Μπανγκς (1862-1922)

Με τα ποιήματα του Τζον Κέντρικ Μπανγκς τα παιδιά θα κάνουν μια βουτιά στο χρόνο και θα φτάσουν στην Αμερική του 20ού αιώνα. Μέσα από θεατρικό παιχνίδι, παντομίμα και αυτοσχεδιασμούς θα εξερευνήσουν τη χώρα με τις απέραντες πεδιάδες και τα ανεξερεύνητα  δάση.  Εκεί θα συναντήσουν το μικρό Ξωτικό του Μπανγκς και με τη βοήθειά του κάθε παιδί θα κατασκευάσει  μία μικρή μαριονέτα-ξωτικό, κάθε μία με το δικό της χαρακτήρα.

Το εργαστήρι διεξάγεται από την εικαστικό – art therapist Νιόβη Σταυροπούλου. Θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Οκτωβρίου (11.00-13.00) και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-7 ετών. Εισιτήριο €12. Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €10. Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο).

Κυνήγι Θησαυρού στις Μόνιμες Συλλογές

Τα παιδιά ψάχνουν να βρουν έναν θησαυρό στις αίθουσες των Μόνιμων Συλλογών. Με ποιον τρόπο; Παρατηρώντας τις κινήσεις των κυκλαδικών ειδωλίων, διαβάζοντας μύθους πάνω στα αρχαία ελληνικά αγγεία, αποκρυπτογραφώντας τη γραφή της αρχαίας Κύπρου και χρησιμοποιώντας καθημερινά αντικείμενα των αρχαίων Αθηναίων.

Το εργαστήρι διεξάγεται από την αρχαιολόγο-μουσειοπαιδαγωγό Κατερίνα Σταμίδη. Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Οκτωβρίου (11:30-12:30) και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 ετών και άνω, με τους γονείς τους. Εισιτήριο €7 (για ένα παιδί και συνοδό). Επιπλέον ενήλικας €7. Επιπλέον παιδί €5.

Κυκλαδικός Πολιτισμός

Πόσο αρχαίος ήταν ο Κυκλαδικός Πολιτισμός; Πώς ζούσαν οι αρχαίοι Κυκλαδίτες; Με τι μοιάζει ένα «βιολόσχημο», ένα «τηγανόσχημο» και μία «καντήλα»; Τι σχέση έχει μία πυξίδα με ένα γουρούνι; Τι είναι ο οψιανός, το κιννάβαρι και ο αζουρίτης; Μέσα από ένα παιχνίδι λέξεων εικόνων και φαντασίας, τα παιδιά ανακαλύπτουν την Κυκλαδική Συλλογή του μουσείου.

Το εργαστήρι διεξάγεται από την αρχαιολόγο-μουσειοπαιδαγωγό Κατερίνα Σταμίδη. Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Οκτωβρίου (11:30-12:30) και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 ετών και άνω, με τους γονείς τους. Εισιτήριο €7 (για ένα παιδί και συνοδό). Επιπλέον ενήλικας €7. Επιπλέον παιδί €5.

Ζωγραφίζοντας στο Μουσείο

Σε αυτό το εργαστήριο ζωγραφικής τα παιδιά γνωρίζουν, μέσα από τις συλλογές του Μουσείου, το έργο Ελλήνων και ξένων ζωγράφων, χρησιμοποιώντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Σχεδιάζουν  με μολύβι και κάρβουνο, ζωγραφίζουν με τέμπερες, παστέλ και μαρκαδόρους, μαθαίνουν να χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές και δημιουργούν τα δικά τους έργα. Έχουν ακόμα την ευκαιρία να επισκεφθούν τις συλλογές του Μουσείου, να εμπνευστούν από τα αντικείμενα και να συνθέσουν τα έργα τους.

Το εργαστήρι διεξάγεται από τον ζωγράφο Διονύση Καμπόλη και την παιδαγωγό Γκέλυ Τζαμουράνη και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 9-12 ετών. Θα πραγματοποιηθούν 8 συναντήσεις (κάθε Σάββατο, 13.00-15.00) από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 19 Δεκεμβρίου 2015.

Συμμετοχή: €120 (αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο €100). Φίλοι ΜΚΤ: €100 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο). Παρέχονται τα υλικά. Η παρουσία των παιδιών είναι απαραίτητη και στις οκτώ συναντήσεις του κύκλου. Το πρόγραμμα απευθύνεται και σε αγγλόφωνα παιδιά

Πληροφορίες

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, τηλ.: 210 7228321-3, url: www.cycladic.gr. Κρατήσεις στο τηλ. 210 7294220, Δευτέρα-Παρασκευή, 10:00-13:00.