Καθοριστικός πάντοτε ένας πόλεμος για την ιστορία ενός τόπου, μιας χώρας, ολόκληρου του κόσμου. Καταστρέφει. Ερημώνει. Σημαδεύει για πάντα τους ανθρώπους.

Ένας πόλεμος σχεδόν μυθικός, εκεί στην πεδιάδα του Λήλαντα, γίνεται αφορμή να προσεγγίσουμε τις κοινωνίες των ανθρώπων στην Εύβοια των αρχαϊκών χρόνων. Μέσα από τους κούρους στο Μουσείο της Χαλκίδας αποκαλύπτονται τα αριστοκρατικά γένη που πάλεψαν σώμα με σώμα, τα μέσα που χρησιμοποίησαν, για να αναλογιστούμε αν τελικά οι νικητές ωφελήθηκαν πραγματικά.

Εν τέλει, η Ιστορία τι διδάσκει; Η αγάπη μπορεί να δώσει δύναμη στους ανθρώπους να συνεχίσουν;

Μια πρωτότυπη θεματική ξενάγηση, με τίτλο «Ώρες αγάπης, ώρες πολέμου» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015, και ώρα 12.00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας (Ελ. Βενιζέλου 13).

Ο στόχος των θεματικών ξεναγήσεων είναι αφενός να σχολιαστούν πτυχές της ευβοϊκής και αιγαιακής ιστορίας και αρχαιολογίας λιγότερο γνωστές και προβεβλημένες και αφετέρου να γίνουν εμφανή τα πολλαπλά επίπεδα ερμηνείας ενός εκθέματος, ξεφεύγοντας από τη απλή τυπολογική ή χρονολογική παρουσίαση. Παράλληλα, καθώς τα εκθέματα που σχολιάζονται πρόκειται να στελεχώσουν τις αίθουσες του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου «Αρέθουσα», οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν νοερά στις ενότητες του νέου μουσείου, πολύ πριν αυτό ανοίξει τις πύλες του για το κοινό.

Στην τελευταία αυτή θεματική ξενάγηση, το Ωδείο Μαρσύας θα μας μεταφέρει το συναίσθημα που θα ’πρεπε να νιώθουν οι άνθρωποι σε περίοδο μη πολέμου, αυτό της αγάπης.

Η ξενάγηση περιλαμβάνεται στην τιμή του εισιτηρίου.