H Χαλκίδα αποτελεί μια ιστορική πόλη που, δυστυχώς, έχει απωλέσει το μεγαλύτερο τμήμα της νεότερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της. Ένα από τα ελάχιστα δείγματα ιστορικών κτηρίων της πόλης είναι το συγκρότημα της δημοτικής αγοράς που κτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και συμπληρώθηκε, το 1932, με νέα πτέρυγα που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Σόλωνα Κυδωνιάτη, με τη συνεργασία του μηχανικού Γ. Βαγιανού. Το μνημείο βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο, καθώς τα τελευταία χρόνια η εγκατάλειψη, οι βανδαλισμοί, η απαξίωση αποτελούν τη μόνη «φροντίδα» γι’ αυτό. Οι Δημοτικές Αρχές όχι μόνο δεν αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητά του, λόγω των αρχιτεκτονικών, πολεοδομικών, ιστορικών και κοινωνικών του αξιών, αλλά συμβάλλουν καθοριστικά στην απαξίωσή του, έχοντας θέσει ως κύριο στόχο την κατεδάφισή του.

Το 2006 το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) γνωμοδότησε υπέρ του χαρακτηρισμού της Αγοράς ως μνημείου, με θετική εισήγηση της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Αττικής. Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Δήμος συνέταξε μελέτη αποκατάστασης, η οποία, παρά τη συνολική κήρυξη του μνημείου, πρότεινε την καθαίρεση δύο εκ των πτερύγων του κτηρίου. Το ΚΣΝΜ συνεδρίασε και γνωμοδότησε υπέρ της άμεσης λήψης μέτρων υποστύλωσης των προβόλων, της καθαίρεσης κατόπιν μελέτης των ετοιμόρροπων τμημάτων των πλακών, δοκών και προβόλων, καθώς και της υποβολής μελέτης για τη μελλοντική αποκατάσταση και αξιοποίησης της Αγοράς.

Το 2013, το Συμβούλιο της Επικρατείας, με απόφασή του, ακύρωσε την απόφαση κήρυξης της Αγοράς ως μνημείου από το ΥΠΠΟ, για τυπικούς και μόνο λόγους, που αφορούσαν στη διαδικασία συνεδρίασης, λόγω της μη νόμιμης πρόσκλησης δύο μελών του ΚΣΝΜ. Την προσφυγή στο ΣτΕ είχε κάνει πρώην δήμαρχος της Χαλκίδας. Η απόφαση του ΣτΕ όριζε την επανεξέταση του θέματος από το ΚΣΝΜ, σύμφωνα με τις τυπικές διαδικασίες, το οποίο και έγινε το Μάρτιο 2014. Κατά την κοινή συνεδρίαση ΚΑΣ-ΚΣΝΜ, η πλειοψηφία των μελών γνωμοδότησε και πάλι υπέρ του συνολικού χαρακτηρισμού της Αγοράς ως μνημείου. Και ενώ αναμενόταν η υπογραφή της υπουργικής απόφασης, το θέμα του χαρακτηρισμού πρόκειται να επανεξεταστεί ξανά από το κοινό όργανο αύριο Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014.

Το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS, το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, η Εταιρεία Συμβούλων Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και η MONUMENTA από την αρχή τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης της Δημοτικής Αγοράς και εξακολουθούν να στηρίζουν και να ζητούν τον συνολικό της χαρακτηρισμό ως διατηρητέου μνημείου από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Οι τέσσερις φορείς καλούν τα μέλη του κοινού οργάνου ΚΑΣ και ΚΣΝΜ να γνωμοδοτήσουν και αυτή τη φορά υπέρ του χαρακτηρισμού ως μνημείου, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο πολύπαθο μνημείο να σωθεί και να αναδειχθεί, καθώς επίσης στην πόλη της Χαλκίδας να διατηρήσει την αρχιτεκτονική της κληρονομιά και την ιστορική της ταυτότητα.