Και φέτος, όλα τα σαββατοκύριακα του Οκτωβρίου ο «Ελληνικός Κόσμος» γίνεται ο απόλυτος προορισμός για παιδιά κάθε ηλικίας, χάρη στα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιεί.

Συγκεκριμένα, κάθε Σάββατο θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά προσχολικής ηλικίας (από 3 έως 5 ετών), και κάθε Κυριακή για παιδιά από 5 έως 12 ετών.

Σάββατο στον «Ελληνικό Κόσμο»

—Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015: «Το λιοντάρι και ο ποντικός»

Ο δυνατός και ο αδύναμος, ο μεγάλος και ο μικρός. Δύο ήρωες τόσο διαφορετικοί συναντιούνται σε ένα μύθο του Αισώπου για να δείξουν στα παιδιά πόσο χρειάζεται ο ένας τον άλλο! Πώς κατάφερε ένας μικρούλης ποντικός να σώσει το δυνατό λιοντάρι; Ακριβώς έτσι και οι άνθρωποι, πότε μικροί και πότε μεγάλοι, ανακαλύπτουν τη «δύναμή» τους μέσα από παιχνίδια έκφρασης και ρόλων.

Αναζητώντας τη διαφορετικότητα μέσα από έναν μύθο του Αισώπου… Με ερέθισμα την αφήγηση του μύθου παιδιά και γονείς δημιουργούν και ξεκινούν ένα ταξίδι στο μύθο μέσω της δραματοποίησής του. Πώς ένιωθε το λιοντάρι και το ποντίκι στη σπηλιά; Πώς είναι το θυμωμένο λιοντάρι και τι συμβαίνει όταν αυτό παγιδευτεί;

—Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015: «Μια μέρα με το Χουμ και την Νταν»

Δύο άνθρωποι από κάποια μακρινή εποχή, ο Χουμ και η Νταν, ανοίγουν τη σπηλιά τους και μας υποδέχονται γύρω από τη φωτιά τους. Ακολουθώντας ίχνη, οι μικροί μας φίλοι θα μάθουν μερικά από τα μυστικά τους. Πώς ζούσαν; Τι έτρωγαν; Υλικά όπως η πέτρα και ο πηλός θα βοηθήσουν στην ανακάλυψη της καθημερινότητάς τους!

—Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015:  «Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου»

Με τη βοήθεια  ενός καθρέφτη παιδιά και γονείς μπαίνουν στη διαδικασία να παρατηρήσουν τον εαυτό τους, να αντιληφθούν τα διαφορετικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά αλλά και να συνεργαστούν και να παίξουν ομαδικά. Ο καθρέφτης αυτή τη φορά  αποτελεί έμπνευση για παιχνίδι και δημιουργία!

—Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015: «Μια σταγόνα ταξιδεύει»

Πειράματα, θεατρικό παιχνίδι και νεροϊστορίες ταξιδεύουν ενήλικες και παιδιά σε μια σειρά από δραστηριότητες που θα εισάγουν τους μικρότερους σε ένα από τα πιο μαγευτικά φυσικά φαινόμενα, τον κύκλο του νερού!

—Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015: «Ο Αέρας …ο παιχνιδιάρης»

Είναι το στοιχείο της φύσης που ακολουθεί μικρούς και μεγάλους παντού! Τον αισθάνονται, αλλά δεν μπορούν να τον δουν. Πού κρύβεται και πώς θα τον ανακαλύψουν; Παιχνίδια, πειράματα και απλές κατασκευές θα οδηγήσουν τα παιδιά σε μερικές από τις πιο απίθανες κρυψώνες του!

Γενικές πληροφορίες για τα Σαββατιάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα»: Ώρα έναρξης: 11:30. Διάρκεια προγραμμάτων: 70 λεπτά. Κόστος συμμετοχής: 8€ το παιδί, 4€ ο ενήλικας (είναι απαραίτητη η συνοδεία ενήλικα). Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 212 254 0600 σε εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Κυριακή στον «Ελληνικό Κόσμο»

—Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015: «Κωπηλατώντας με τον Ιάσονα…»

Η τριακόντορος, το αντίγραφο του αρχαίου πλοίου που έχει αράξει στον «Ελληνικό Κόσμο» ταξιδεύει τα παιδιά σε θάλασσες και λιμάνια της αρχαιότητας. Με δραστηριότητες μέσα αλλά και έξω από το πλοίο τα παιδιά γίνονται ναυτικοί των αρχαίων χρόνων για να ανακαλύψουν την ιστορία του Ιάσονα και των αργοναυτών! Η μυθοπλασία της αργοναυτικής εκστρατείας σε συνδυασμό με τη ναυτική ζωή της αρχαιότητας γίνονται αντικείμενο παιχνιδιού και βιωματικής μάθησης.

—Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015: «Με σκουπάκι και μυστρί, ξεκινά η ανασκαφή!»

Πώς γίνεται μία ανασκαφή; Τι αντικείμενα ανακαλύπτονται; Ποια εργαλεία χρειάζονται για να φέρουν τα παιδιά στο φως την Ιστορία που κρύβεται, αιώνες τώρα, μέσα στο χώμα; Μέσα από το πρόγραμμα, τα παιδιά θα βιώσουν τη μοναδική εμπειρία της ανασκαφής! Δουλεύοντας με πραγματικά εργαλεία μέσα στο σκάμμα και παρακολουθώντας εικονικές αναπαραστάσεις συντήρησης αγγείων, θα νιώσουν για λίγο πραγματικοί αρχαιολόγοι συμμετέχοντας στη μαγευτική διαδικασία που οδηγεί τα ευρήματα από το χώμα στο μουσείο!

—Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015: «Εξαφανισμένα είδη, όντα μιας άλλης εποχής»

Τι κοινό έχουν οι δεινόσαυροι, τα μαμούθ, οι σμιλόδοντες  με τους τριλοβίτες  και  τα πουλιά ελέφαντες; Η ιστορία της ζωής στον πλανήτη έχει γραφτεί από είδη που δεν υπάρχουν πια. Ακολουθώντας τα ίχνη τους τα παιδιά θα ανακαλύψουν στοιχεία για την εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη στη διάρκεια εκατομμυρίων ετών. Θα ανακαλύψουν μορφές ζωής που υπήρχαν πολύ πριν την εμφάνιση των δεινοσαύρων, θα αναγνωρίσουν είδη αλλά και θα παίξουν με τα ονόματα των μεγάλων αυτών ζώων που κυριάρχησαν στη γη. Τέλος, θα γνωρίσουν τους προγόνους των σημερινών θηλαστικών που υπάρχουν γύρω μας.

—Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015: «O Αριστοφάνης προτείνει… Ειρήνη»

Τα παιδιά ταξιδεύουν στον χρόνο για να αναζητήσουν την εποχή του Αριστοφάνη, την κωμωδία και τις συνήθειες της εποχής του σχετικά με τη θεατρική τέχνη. Με βασικά εργαλεία το θεατρικό παιχνίδι και την αφήγηση «μπλέκονται» στους στίχους της Αριστοφανικής «Ειρήνης» για να ανακαλύψουν τον ποιητή, το έργο και τα μηνύματα του.

Γενικές πληροφορίες για τα Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα: Ώρες προσέλευσης: 10:00 και 12:00. Ώρες έναρξης: 10:30 και 12:30. Διάρκεια προγραμμάτων: 90 λεπτά. Κόστος συμμετοχής: 8,50€. Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 212 254 0600 σε εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Τα προγράμματα πραγματοποιούνται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος. Διατίθεται δωρεάν υπόγειος χώρος στάθμευσης.