Αυτοψία στα έργα συντήρησης που πραγματοποιούνται στο πρώην Βασιλικό Κτήμα στο Τατόι πραγματοποίησε χθες ο αν. Υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, εν όψει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης η οποία προβλέπει τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Τατοΐου καθώς και τον καθορισμό χρήσεων στην περιοχή.

«Είναι ενθαρρυντικό ότι σε αυτόν τον επί πολλά έτη εγκαταλελειμμένο ιστορικό χώρο, εξελίσσεται σήμερα πολυσήμαντη σωστική και αναστηλωτική εργασία, καθώς  και ένα μεγάλο πρόγραμμα συντήρησης», είπε ο κ. Ξυδάκης, που περιηγήθηκε αυτό που υπήρξε συγκρότημα κατοικιών και εργαστηρίων, συνοδευόμενος από τη Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μνημείων και Τεχνικών Έργων, Ευγενία Γατοπούλου, και τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατ. Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων, Ορέστη Βαβατσιούλα.

Στο συγκρότημα αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες τού Υπουργείου Πολιτισμού έχουν πραγματοποιήσει σωστικές επεμβάσεις κτιρίων, αναστηλώσεις (αρμολογήματα, λιθοστρώσεις, ενέματα, ανακατασκευές κεραμοσκεπών, περιδέσεις κ.ά.), έχουν εγκαταστήσει υπέργειο σύστημα πυρασφάλειας και πυρόσβεσης, έχουν περισυλλέξει, καταγράψει, αποθηκεύσει και συντηρήσει σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους πλήθος κινητών ευρημάτων. Το πρώην βασιλικό κτήμα απλώνεται σε μια έκταση περίπου 47 χιλιάδων στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 10 χιλιάδες στρέμματα έχουν κηρυχθεί ιστορικός τόπος. Μια πρώτη φάση δαπάνης για έργα ύψους περίπου 1,9 εκ. ευρώ είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ που τελειώνει.

«Σε αυτόν τον μνημειακό πυρήνα υπάρχει κτιριακό απόθεμα το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί και να αποτελέσει μια πρώτη σημαντική εστία για την αξιοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Τατοΐου, καθώς θα εξελίσσεται ταυτόχρονα η αξιοποίηση των καλλιεργειών και των παραγωγικών δράσεων», είπε ο κ. Ξυδάκης μετά το πέρας της επίσκεψής του. «Τα περισσότερα κτίρια αποτελούν μουσεία του εαυτού τους και θα ενισχυθούν πολύ με την προσθήκη των κινητών μνημείων που τώρα συντηρούνται. Το Μητροπολιτικό Πάρκο μπορεί να αποτελέσει υπόδειγμα συνέργειας πολλών υπουργείων με αποτέλεσμα έναν χώρο πολιτισμού, παιδείας, αναψυχής και πρωτογενούς παραγωγής».

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου: «Το Τατόι αποτελεί το σημαντικότερο ιστορικό μνημείο της περιοχής του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας. Η πρακτική της επανάχρησης για τα κτίρια του χαρακτηρισμένου από το ΥΠΟΠΑΙΘ πρώην Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου κρίνεται επιτακτική, καθώς θα συμβάλει στη διατήρηση των ιστορικών κατασκευών του Κτήματος, ενώ παράλληλα αποτελεί μια ορθή περιβαλλοντικά επιλογή, που δύναται να προσφέρει μεγάλα αναπτυξιακά οφέλη και καταφύγιο αναψυχής για τους πολίτες της Αττικής».