Γιάννης Χαμηλάκης, Η αρχαιολογία και οι αισθήσεις – βίωμα, μνήμη και συν-κίνηση, μτφρ.: Νίκος Κούρκουλος, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, Αθήνα 2015, σελ. 268. ISBN  978-618-5118-08-2

Η αρχαιολογία θα μπορούσε να προσφέρει μια πλουσιότερη ματιά στην ανθρώπινη αισθητηριακή εμπειρία, ξεπερνώντας την έως τώρα περιορισμένη και βασικά προβληματική αντιμετώπιση των σωματικών αισθήσεων. Ο Γιάννης Χαμηλάκης προτείνει μια αισθητηριακή αρχαιολογία που μπορεί να ανακαλύψει τις χαμένες, καταπνιγμένες και ξεχασμένες αισθητηριακές και συν-κινητικές τροπικότητες των ανθρώπων.

Χρησιμοποιώντας την Κρήτη της Εποχής του Χαλκού σαν μελέτη περίπτωσης, δείχνει πώς μπορεί να μας βοηθήσει η αισθητηριακή μνήμη για να επανεξετάσουμε προβλήματα που εκτείνονται από την παραγωγή της προγονικής κληρονομιάς έως την μεγάλης κλίμακας κοινωνική αλλαγή και την πολιτισμική σημασία των μνημείων.

Ο Γιάννης Χαμηλάκης είναι Καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν την αρχαιολογία των σωματικών αισθήσεων, την πολιτική του παρελθόντος, την αρχαιολογική εθνογραφία, την κοινωνική ζωοαρχαιολογία και την αρχαιολογία της Ελλάδας. Υπήρξε μέλος του Ινστιτούτου Ανώτατων Σπουδών (IAS) στο Πρίνστον, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ερευνών Γκετί του Λος Άντζελες και στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, καθώς και επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Συμμετέχει στην επιστημονική επιτροπή πολλών περιοδικών. Συνδιευθύνει το ερευνητικό πρόγραμμα αρχαιολογίας και αρχαιολογικής εθνογραφίας στην Κουτρουλού Μαγούλα Φθιώτιδας. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και 12 βιβλία, ως συγγραφέας, επιμελητής ή συνεπιμελητής, μεταξύ αυτών Το Έθνος και τα ερείπιά του: Αρχαιότητα, αρχαιολογία και εθνικό φαντασιακό στην Ελλάδα (2007 – ελλ. μτφ. Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2012), το οποίο έχει τιμηθεί με το Βραβείο Edmund Keeley (2009).

Πολλά άρθρα του είναι προσβάσιμα στο www.academia.edu.