Πολιτιστικές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο διοργανώνουν η ΙΔ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στις 26, 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2014, στη Λαμία, την Αταλάντη και την Υπάτη, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ειδικότερα η ΙΔ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων διοργανώνει εκδηλώσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης και η 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας στην Υπάτη.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας

Την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας θα πραγματοποιηθούν θεματικές ξεναγήσεις στην περιοδική έκθεση αρχαιολογικών ευρημάτων από τη Φθιώτιδα, σχετικών με τη μέτρηση του χρόνου (ηλιακό ρολόι από την Στυλίδα και αγγείο με παράσταση αστερισμών από τον Άγιο Ιωάννη Θεολόγο Λοκρίδας) για σχολικές ομάδες (9.00-13.00). Το ίδιο βράδυ, στις 21.00, θα προβληθεί η ταινία «Άλφαβιλ» του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ.

Το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου θα επαναληφθούν οι θεματικές ξεναγήσεις στην περιοδική έκθεση αρχαιολογικών ευρημάτων από τη Φθιώτιδα, σχετικών με τη μέτρηση του χρόνου, αυτή τη φορά όμως για το κοινό (18.00-19.00). Θα ακολουθήσει διάλεξη του Ξενοφώντα Μουσά, καθηγητή Φυσικής του Διαστήματος, Διευθυντή του Εργαστηρίου Αστροφυσικής του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων. Το πρώτο αστρονομικό ρολόι» (ώρα 19.00-20.00). Η διάλεξη θα πλαισιωθεί από έκθεση εποπτικού υλικού, σχετικού με την αντίληψη του Χρόνου στην Αρχαιότητα και με τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, η οποία θα παραμείνει επισκέψιμη έως τις 10 Νοεμβρίου 2014.

Η βραδιά θα κλείσει με μουσική εκδήλωση με τίτλο «Τραγούδια από το θέατρο και τον κινηματογράφο που έμειναν στο χρόνο» (20.30-22.00) με τους Πλάτωνα Ανδριτσάκη (κιθάρα), Δάφνη Πανουργιά (τραγούδι), Στέλιο Ταχιάτη (βιολοντσέλο).

Τέλος την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου, από τις 10.00 έως τις 13.00, θα επαναληφθούν οι θεματικές ξεναγήσεις στην περιοδική έκθεση αρχαιολογικών ευρημάτων από τη Φθιώτιδα σχετικών με τη μέτρηση του χρόνου.

Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις για σχολικές ομάδες (9.00-13.00), οι οποίες θα επαναληφθούν για το κοινό την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου από τις 10.00 έως τις 13.00.

Στη διάρκεια του τριημέρου θα λειτουργήσει και έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Φωτο-γράφοντας την Ιστορία. Αποσπάσματα του Χρόνου».

Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας στην Υπάτη

Στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν θεματικές ξεναγήσεις για σχολικές ομάδες (9.00-13.00), με τίτλο «Η έννοια του χρόνου μέσα από τον κύκλο της ζωής των φυτών, όπως απεικονίζεται στα εκθέματα του Βυζαντινού Μουσείου Φθιώτιδας» και περιήγηση στην περιοδεύουσα πανευρωπαϊκή έκθεση «Φυτά και Πολιτισμός στην ιστορία της Ευρώπης».

Οι θεματικές ξεναγήσεις και η περιήγηση στην περιοδεύουσα έκθεση θα επαναληφθούν για το κοινό την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου, από τις 10.00 έως τις 13.00.

Πληροφορίες

ΙΔ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κάστρο Λαμίας, τηλ.: 2231029992, e-mail: idepka@culture.gr, ιστότοπος: www.idepka.gr, www.facebook.com/idepka

24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Όθωνος 47, Λαμία, τηλ.: 22310 47628, e-mail: 24eba@culture.gr