Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει και φέτος στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου με πωλητήριο (Περίπτερο 13, Stand 79), στο οποίο διατίθεται το σύνολο των εκδόσεών του. Οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούν να ενημερωθούν για τις εκδόσεις του Μουσείου και να τις προμηθευτούν σε ειδικές τιμές.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης της εκδοτικής δραστηριότητας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν οι εξής παράλληλες εκδηλώσεις:

Την Πέμπτη 7 Μαΐου  2015, ώρα 18.00-19.00 (Εξώστης – Περίπτερο 15) και σε συνεργασία με τις «Εκδόσεις Ζήτη» θα παρουσιαστούν οι πιο πρόσφατες εκδόσεις του Μουσείου. Πρόκειται για μια σειρά σημαντικών εκδόσεων που περιλαμβάνουν καταλόγους εκθέσεων, τιμητικούς τόμους και πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων και ημερίδων.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η Διευθύντρια του ΑΜΘ, δρ Πολυξένη Αδάμ Βελένη, οι αρχαιολόγοι δρ Ευαγγελία Στεφανή και δρ Αγγελική Κουκουβού, η επίκουρη καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο ΕΚΠΑ Ευρυδίκη Κεφαλίδου και η δρ Δέσποινα Τσιαφάκη, αρχαιολόγος του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», παράρτημα Ξάνθης. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Το Σάββατο 9 Μαΐου 2015, ώρα 10.00-11.00 (Ζήσιμος Λορεντζάτος – Περίπτερο 15) και σε συνεργασία με τις «Εκδόσεις Ζήτη» θα γίνει παρουσίαση του τόμου των Πρακτικών του Διεθνούς Συνεδρίου «1912-2012. 100 χρόνια έρευνας στην Προϊστορική Μακεδονία». Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2012 στο ΑΜΘ με τη συνεργασία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η έκδοση των Πρακτικών του ολοκληρώθηκε το 2014. Πρόκειται για ένα ογκώδες συλλογικό έργο, στο οποίο, μέσα από 60 εργασίες Ελλήνων και ξένων ειδικών, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα ενός αιώνα έρευνας για την Προϊστορία της Μακεδονίας. Μέσα από τις επιστημονικές συμβολές του βιβλίου σκιαγραφείται η φυσιογνωμία της Βόρειας Ελλάδας κατά την προϊστορική περίοδο και αναδεικνύονται καίρια σημεία του σύγχρονου αρχαιολογικού, αρχαιομετρικού και αρχαιοπεριβαλλοντικού προβληματισμού.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η δρ Πολυξένη Αδάμ Βελένη, Διευθύντρια ΑΜΘ, ο Στέλιος Ανδρέου, καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας ΑΠΘ, και ο Κώστας Κωτσάκης, καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας ΑΠΘ. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.