«Αρχιτεκτονική και μορφολογική ανάλυση του αρχαίου πύργου στην Αγ. Μαρίνα Κέας» θα κάνει η Δήμητρα Μαυροκορδάτου (MSc Αρχιτέκτων ΕΜΠ) σε διάλεξή της που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015, και ώρα 18.30, στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής» που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

«Ο πύργος στην Αγία Μαρίνα Κέας είναι ένας από τους καλύτερα διατηρημένους αυτόνομους τετράγωνους αρχαίους πύργους του 4ου αιώνα π.Χ. και ο μοναδικός στον οποίο διασώζεται τμήμα της ανώτερης ζώνης με τον περιμετρικό εξώστη. Η καλή κατάσταση διατήρησης του μνημείου, σε συνδυασμό με τις γραπτές περιγραφές και τις σχεδιαστικές απεικονίσεις του 19ου αιώνα, όταν ο πύργος σωζόταν σχεδόν ακέραιος, προσφέρουν τη δυνατότητα εξαγωγής αρκετά ασφαλών συμπερασμάτων για την αρχική μορφή του και την εσωτερική του διάρθρωση» αναφέρει σχετικά η κα Μαυροκορδάτου.

Όσον αφορά τα γενικά χαρακτηριστικά του, ο πύργος είναι μία λίθινη πενταώροφη κατασκευή (ισόγειο και τέσσερις όροφοι), σχεδόν τετράγωνης κάτοψης διαστάσεων 10×10 μ. περίπου, με μέγιστο σωζόμενο ύψος 19,6 μ., η οποία στεγαζόταν με δίρριχτη στέγη.

«Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στοιχείο του κτηρίου είναι ο περιμετρικός εξώστης, ο οποίος διέτρεχε και τις τέσσερις πλευρές του ανωτέρου ορόφου και στηριζόταν σε λίθινα δοκάρια εν προβόλω» επισημαίνει η κα Μαυροκορδάτου και συνεχίζει:

«Ένας μεσότοιχος ισομοίραζε το εσωτερικό του πύργου διαιρώντας έτσι τους ορόφους σε δύο διαμερίσματα, κάποια εκ των οποίων διαχωρίζονταν με εγκάρσιους τοίχους, οι οποίοι στηρίζονταν σε διμερείς λίθινες δοκούς. Μία περιμετρική λίθινη κλίμακα, πακτωμένη στην εσωτερική παρειά των εξωτερικών τοίχων του κτηρίου, εξασφάλιζε την επικοινωνία ανάμεσα στους ορόφους. Η συνολική ωφέλιμη επιφάνεια του κτηρίου υπολογίζεται πως ήταν 276 τ.μ.».

Η διάλεξη θα δοθεί στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Κτήριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο 8, Πατησίων 42).