Την ιστορία του κτιρίου Fix στη λεωφόρο Συγγρού 53, μία ιστορία συνεχόμενων αλλαγών και μετασχηματισμών, θα παρουσιάσει η αρχιτέκτων και υποψήφια διδάκτωρ της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Ντόρα Θεοδωροπούλου, σε διάλεξή της, στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής» που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

«Το Fix ως μνημείο του μοντέρνου κινήματος, σχεδιασμένο το 1957 από τον αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτο, πρωτοπόρο εκπρόσωπο του μοντέρνου κινήματος στην Ελλάδα, και τον συνεργάτη του Μαργαρίτη Αποστολίδη, είναι ένα μόνο κομμάτι της ιστορίας του κτιρίου. Το κτίριο, μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς, είναι μία υπόθεση τουλάχιστον 120 χρόνων» αναφέρει σχετικά η κα Θεοδωροπούλου.

Η εισήγηση αποτελεί τμήμα της διδακτορικής διατριβής της κας Θεοδωροπούλου, με τίτλο «Fix 120+ χρόνια αρχιτεκτονικής 1893-2015», που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Αντιλαμβάνομαι και μελετάω το κτίριο σαν ένα σώμα, σαν έναν ζωντανό οργανισμό ο οποίος εξελίσσεται μέσα στο χρόνο. Η γραμμή ζωής του κτιρίου άλλοτε παρουσιάζει έντονες στιγμές μεγάλων αλλαγών, άλλοτε περισσότερο ήπιων με μία συνέχεια, ενώ εμφανίζει και κομμάτια έντονης ασυνέχειας, ακόμα και παύσης» επισημαίνει η κα Θεοδωροπούλου, προσθέτοντας ότι: «Ο εκσυγχρονισμός του κτιρίου, από τον αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτο και τον συνεργάτη του Μαργαρίτη Αποστολίδη, αποτελεί τομή στην ιστορία του».

Η διάλεξη, με τίτλο «Τάκης Ζενέτος – Μαργαρίτης Αποστολίδης: Μια αρχιτεκτονική τομή στην ιστορία του κτιρίου FIX», θα δοθεί την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015, και ώρα 18.30, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Κτήριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο 8, Πατησίων 42).