Από την 5η Μαρτίου 2015 και για έναν χρόνο, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος επαναλαμβάνει για δεύτερη χρονιά την προσφορά δωρεάν εισόδου σε όλα τα επισκέψιμα παραρτήματα του Μουσείου Μπενάκη, μία ημέρα την εβδομάδα.

Την πρώτη χρονιά που ίσχυσε η δωρεάν είσοδος, παρατηρήθηκε αύξηση της επισκεψιμότητας του Μουσείου, των μόνιμων συλλογών και των περιοδικών του εκθέσεων. Με τον τρόπο αυτό το κοινό είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει ισότιμα στη γνώση, ανανεώνοντας και ενδυναμώνοντας τη σχέση του με το Μουσείο, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην εξέλιξη της φυσιογνωμίας του.

Το Μουσείο Μπενάκη σήμερα

Το 1931 ο Αντώνης Μπενάκης δώρισε στο Ελληνικό κράτος ένα Μουσείο με χιλιάδες αντικείμενα και αρχεία από την προσωπική του συλλογή. Σήμερα το Μουσείο Μπενάκη αριθμεί 5 κτήρια ανοικτά στο κοινό, 4 αρχειακά παραρτήματα με πλούσιο και σπάνιο υλικό, πάνω από 100.000 αντικείμενα και 150.000 τόμους βιβλίων, ενώ κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, δέχεται περίπου 200.000 επισκέπτες και πραγματοποιεί 30 περιοδικές εκθέσεις και εκατοντάδες πολιτιστικές δραστηριότητες.

Η γέννηση του Μουσείου Μπενάκη οφείλεται στην ψυχική γενναιοδωρία ενός ανθρώπου, η εξέλιξή του όμως θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη χωρίς τη συμβολή ενός πλήθους ευεργετών, δωρητών και υποστηρικτών. Το Μουσείο Μπενάκη είχε πάντα στο πλευρό του την αμέριστη συνδρομή όσων αναγνωρίζουν την ποιότητα του έργου που επιτελεί, όσων το εμπιστεύονται και το αγαπούν. Σήμερα, για μία ακόμα φορά, βρίσκει θερμό υποστηρικτή σε αυτή του την προσπάθεια το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η προσφορά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Με την  πεποίθηση ότι οι τέχνες και ο πολιτισμός διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην κοινωνική και οικονομική ζωή των κοινοτήτων, το Ίδρυμα ενισχύει το Μουσείο Μπενάκη για δεύτερη χρονιά, παρέχοντας στο κοινό δωρεάν είσοδο μία φορά την εβδομάδα στο Κεντρικό κτήριο (Κουμπάρη 1), το Κτήριο οδού Πειραιώς, το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης και την Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα.

Η δωρεάν είσοδος θα ισχύει κάθε Πέμπτη από τις 5 Μαρτίου 2015 και θα διαρκέσει ένα χρόνο.

Πέρα από την προσφορά δωρεάν εισόδου στο κοινό του Μουσείου Μπενάκη, η δέσμευση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στις Τέχνες αποδεικνύεται και με τη διάθεση, ως δωρεά, ενός χρηματικού ποσού για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του Μουσείου, υπό την προϋπόθεση ότι το Μουσείο θα συγκεντρώσει ένα αντίστοιχο ποσό από δωρεές και χορηγίες τρίτων (matching gift).  Οι ισόποσες αυτές δωρεές/χορηγίες θα προορίζονται για το έργο και τους σκοπούς του Μουσείου.

Ώρες λειτουργίας κτηρίων

Κεντρικό Κτήριο, Κουμπάρη 1. Τετάρτη, Παρασκευή: 9:00-17:00, Πέμπτη, Σάββατο: 9:00-24:00, Κυριακή: 9:00-15:00. Δευτέρα-Τρίτη: κλειστά.

Κτήριο Οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου. Πέμπτη, Κυριακή: 10:00-18:00, Παρασκευή, Σάββατο: 10:00-22:00. Δευτέρα-Τρίτη: κλειστά.

Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, Αγ. Ασωμάτων 22 και Διπύλου 12. Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 9:00-17:00. Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: κλειστά.

Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Κριεζώτου 3. Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σαββάτο: 10:00-18:00. Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη: κλειστά.