Μείωσε τις ημέρες λειτουργίας, περιόρισε τον αριθμό των υπαλλήλων και εκμηδένισε το κόστος των εκθέσεων, προκειμένου να αντεπεξέλθει στη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Σήμερα το Μουσείο Μπενάκη ατενίζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία, λαμβάνοντας χορηγία από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματός του για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» προχωρά σε διπλή χορηγία προς το Μουσείο Μπενάκη. Η συνεργασία αφορά την παροχή για έναν χρόνο δωρεάν εισόδου κάθε Πέμπτη σε όλα τα κτίρια του Μουσείου, αλλά και στη λειτουργική του στήριξη, με τη μέθοδο του matching fund, δηλαδή την παροχή δωρεάς ίσης σε αξία με το ποσό των υπόλοιπων δωρεών, που θα συγκεντρώσει το Μουσείο σε διάστημα ενός έτους.

«Το Μουσείο Μπενάκη είναι ένα από τα σημαντικότερα ιδρύματα στη χώρα, χωρίς να είναι ο μόνος πολιτιστικός φορέας που ενισχύουμε» εξήγησε σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Αγουρίδης, μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Νιάρχος.

«Απώτερος στόχος του Μουσείου είναι να εξασφαλίσει την επιβίωσή του ανεξάρτητα από τις οικονομικές συνθήκες», παρατήρησε ο διευθυντής του Μουσείου Άγγελος Δεληβοριάς.

Η χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχος θα δώσει ανάσα στο Μουσείο Μπενάκη, προκειμένου να καταφέρει σταδιακά να επιστρέψει στους προηγούμενους ρυθμούς του: την εξαήμερη λειτουργία (τα κτίριά του είναι κλειστά για το κοινό κάθε Δευτέρα και Τρίτη, ενώ το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης είναι κλειστό και τις Τετάρτες) και τη στελέχωση με περισσότερο προσωπικό, απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του.

Στην κατεύθυνση αυτή το Μουσείο Μπενάκη κάνει και ενέργειες που θα το «εξακτινώσουν σε υπερατλαντική κλίμακα και θα μεταφέρουν το στίγμα του και στο εξωτερικό», είπε ο κ. Δεληβοριάς. Ήδη έχει συμφωνηθεί η συνεργασία με πολιτιστικό οργανισμό στην Αυστραλία (σσ. το όνομα θα ανακοινωθεί στο προσεχές διάστημα), για τη διοργάνωση εκθέσεων στις δύο χώρες, με την ελπίδα βέβαια της μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης της Ομογένειας στην κατεύθυνση της στήριξης του Μουσείου. Επίσης, γίνονται επαφές και με φορείς στις ΗΠΑ για την αναζήτηση περισσότερων χορηγών. Στον αγώνα της αναζήτησης πόρων έχει μπει δυναμικά και η εθελοντική ομάδα Φίλων του Μουσείου.

Σημειώνεται ότι η δωρεάν είσοδος αφορά και τα τέσσερα κτίρια του Μουσείου Μπενάκη: το κεντρικό (Κουμπάρη 1), το κτίριο της οδού Πειραιώς, (Πειραιώς 138), το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης (Αγ. Ασωμάτων 22) και την Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα (Κριεζώτου 3). Θα ισχύει κάθε Πέμπτη από την 15η Ιουλίου και για έναν χρόνο.