Το Μουσείο Μπενάκη βρίσκεται στο στάδιο της αναζήτησης του νέου, δυναμικού, δημιουργικού και έμπειρου Διευθυντή του, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Καθηγητή Άγγελο Δεληβορριά.

Ο νέος Διευθυντής θα αναλάβει για τα επόμενα χρόνια το Μουσείο Μπενάκη, έναν από τους σημαντικότερους Μουσειακούς Οργανισμούς της Ελλάδας.

Η Θέση

Ο Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη έχει ηγετικό ρόλο στο σχεδιασμό και την εφαρμογή της στρατηγικής του Μουσείου, εναρμονισμένης απόλυτα με την ταυτότητα, την παράδοση και τη γενικότερη πολιτική του Ιδρύματος όπως διαμορφώθηκαν από τον Ιδρυτή του Μουσείου και συνεχίζονται με συνέπεια έως σήμερα. Ο διαχειριστικός εκσυγχρονισμός, η ανάπτυξη και η οικονομική ευρωστία του Ιδρύματος είναι απαραίτητα ζητούμενα για την μελλοντική του πορεία και την εκπλήρωση του σκοπού του.

Περιγραφή ρόλου

– Συνολικά αναφέρεται στη Διοικητική Επιτροπή του Ιδρύματος και εφαρμόζει πιστά τις αποφάσεις της.

– Εισηγείται στρατηγικές και λειτουργικές προτεραιότητες, ετήσιους αλλά και μακροπρόθεσμους στόχους καθώς και αναθεωρήσεις στις πολιτικές του Ιδρύματος για τη βελτίωση των υπηρεσιών και των λειτουργιών του.

– Ηγείται δυναμικού 180 στελεχών και μεγάλου αριθμού εθελοντών. Κινητοποιεί και εμψυχώνει το ανθρώπινο δυναμικό του Ιδρύματος και παρακολουθεί από κοντά την πορεία και την απόδοσή τους.

-Αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της Διοικητικής Επιτροπής και του προσωπικού.

– Επιβλέπει την ανάπτυξη και την οργάνωση των συλλογών και έχει την ευθύνη για τον εμπλουτισμό τους από δωρεές και –εφόσον είναι δυνατό– από αγορές.

– Προάγει την έρευνα και τη χρήση των νέων τεχνολογιών για την βέλτιστη γνώση και αξιοποίηση των Μουσειακών συλλογών.

– Έχει την ευθύνη των οικονομικών ζητημάτων του Ιδρύματος από κοινού με τον Οικονομικό Διευθυντή.

– Έχει κύριο ρόλο στη διαμόρφωση της στρατηγικής για την αναζήτηση πόρων και συμμετέχει ενεργά στις σχετικές δραστηριότητες.

– Διαμορφώνει και παρουσιάζει τον πολυδιάστατο μουσειακό προγραμματισμό (εκθέσεις, εκδόσεις, εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες κ.λπ.), αυστηρά στο πλαίσιο του ετήσιου προϋπολογισμού.

– Είναι υπεύθυνος για την περαιτέρω ενίσχυση και προώθηση της εξωστρέφειας του Μουσείου και έχει την ευθύνη της προβολής της Μουσειακής δραστηριότητας σε τοπικό και σε διεθνές επίπεδο.

– Είναι υπεύθυνος για τη δημόσια εικόνα του Μουσείου και το εκπροσωπεί, όντας σε άμεση και συνεχή επαφή με τις αρχές, με την κοινωνία, με τους υποστηρικτές του Ιδρύματος καθώς και με τους αντίστοιχους οργανισμούς του εξωτερικού.

Προϋποθέσεις

Να έχει:

– σημαντική εμπειρία σε μουσειακό, εκπαιδευτικό ή άλλο πολιτιστικό οργανισμό,

– αποδεδειγμένες διοικητικές ικανότητες,

– χαρισματική και εξωστρεφή προσωπικότητα με άνεση στις ανθρώπινες σχέσεις,

– εξαιρετική ικανότητα στον προφορικό και γραπτό λόγο στην ελληνική, την αγγλική και σε μία τουλάχιστον ακόμη ξένη γλώσσα,

– εμπειρία στην αξιοποίηση και τη διαχείριση ερευνητικών, ευρωπαϊκών και άλλων προγραμμάτων,

– μεταπτυχιακό τίτλο, κατά προτίμηση διδακτορικό, σε επιστημονικό αντικείμενο σχετικό με την ευρύτερη θεματολογία των μουσειακών συλλογών και/ή της μουσειακής λειτουργίας.

Διάρκεια θητείας

5ετής θητεία με δυνατότητα ανανέωσης

Υποβολή ενδιαφέροντος

Το βιογραφικό σημείωμα μπορεί να συνοδεύεται από σχετικές δημοσιεύσεις. Θα πρέπει να υποβληθεί στο benakimuseum@egonzender.com

Συστατικές επιστολές θα ζητηθούν σε επόμενη φάση.

Η αξιολόγηση των φακέλων θα αρχίσει στα τέλη Φεβρουαρίου 2015 και θα συνεχιστεί μέχρι την πλήρωση της θέσης ή μέχρι την περαίωση της διαδικασίας – η οποία εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του Ιδρύματος.

Για σχετικές πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην κα Μυρτώ Καούκη: kaouki@benaki.gr