«Ματιές στην πόλη: μια πρώτη σύνθεση» είναι ο τίτλος ομιλίας της δρος Μάνθας Ζαρμακούπη που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014, και ώρα 19.00, στο πλαίσιο κύκλου διεπιστημονικών συζητήσεων με τίτλο «Ματιές στην πόλη: μεταξύ αρχιτεκτονικών και αρχαιολογικών προσεγγίσεων» που παρουσιάζει το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών (ΙΙΕ) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Η δρ Μάνθα Ζαρμακούπη (Marie Curie Intra-European Research Fellow, Τομέας Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, ΕΙΕ), διοργανώτρια του κύκλου των συζητήσεων, θα επιχειρήσει μια πρώτη σύνθεση των απόψεων που παρουσιάστηκαν. Όπως διευκρινίζει: «Το εγχείρημα της διοργάνωσης του κύκλου είχε ως σκοπό να φέρει σε επαφή αρχιτέκτονες και αρχαιολόγους και να δημιουργήσει έναν διεπιστημονικό διάλογο με θέμα την αρχαία και σύγχρονη πόλη. Το χρονικό εύρος του αντικειμένου της μελέτης αφέθηκε εσκεμμένα μεγάλο, έτσι ώστε να μας δωθεί η δυνατότητα έκθεσης στο μεγάλο φάσμα προβληματισμών που η πόλη, ως πεδίο έρευνας, γεννάει στους τομείς της αρχιτεκτονικής και αρχαιολογίας.

»Από την μία πλευρά, οι ομιλίες έδωσαν τη δυνατότητα γενικής θεώρησης της ιστορίας των μεθοδολογικών προσεγγίσεων των δύο επιστημονικών κλάδων – προσεγγίσεις οι οποίες συναρτώνται άμεσα με την εξέλιξη της έρευνας του κάθε κλάδου, όπως επίσης και με το είδος των δεδομένων που είναι διαθέσιμα προς ανάλυση σε αυτούς. Από την άλλη πλευρά, η εξέταση των τρόπων με τους οποίους η σύγχρονη πόλη, ως ιστορικό παλίμψηστο, αποτελεί τόπο συνάντησης των διακριτών αυτών επιστημονικών κλάδων θέτει το ερώτημα αν υπάρχουν συγκλίσεις μεταξύ τους – και τι είδους. Αν υπάρχει ένα κοινό εννοιολογικό πλαίσιο αναφοράς μεταξύ των δύο ειδικοτήτων, πως μπορούμε να ορίσουμε τα περιγράμματά του;

»Σε μια εποχή που η επικαιρότητα των όλο και πιο εντυπωσιακών ευρημάτων (π.χ. τύμβος Καστά στην Αμφίπολη και ναυάγιο των Αντικυθήρων) καταδεικνύει τους τρόπους με τους οποίους η αρχαιολογία συμβάλλει στην κατασκευή της εθνικής ταυτότητας στο πλαίσιο του φαντασιακού, οι “ματιές στην πόλη” εστιάζουν το ενδιαφέρον μας στην υλικότητα του αστικού περιβάλλοντος και μας καλούν να εξετάσουμε, μέσα από τον διεπιστημονικό αυτό διάλογο, τους τρόπους με τους οποίους τα ερευνητικά πεδία της αρχαιολογίας και της αρχιτεκτονικής συναντούν την πραγματικότητα της πόλης».

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Αμφιθέατρο Λ. Ζέρβας), Βασ. Κωνσταντίνου 48 (μετρό Ευαγγελισμός). Τηλ. 210 7273516, e-mail: mkont@eie.gr. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Η ομιλία θα μεταδοθεί απευθείας εδώ.

Το βίντεο της ομιλίας θα αναρτηθεί στο Αποθετήριο Ήλιος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.