Έναν παραλληλισμό αρχαιολογικής και αρχιτεκτονικής ερμηνείας, με πεδίο εφαρμογής την πόλη, δηλαδή τον αστικό ιστό της, θα επιχειρήσει ο ομότιμος καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ Δημήτρης Φιλιππίδης σε ομιλία του με τίτλο «Όπου η αρχαιολογία συνάντησε την αρχιτεκτονική». Η ομιλία θα δοθεί την Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014, και ώρα 19.00, στο πλαίσιο κύκλου διεπιστημονικών συζητήσεων με τίτλο «Ματιές στην πόλη: μεταξύ αρχιτεκτονικών και αρχαιολογικών προσεγγίσεων» που παρουσιάζει το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών (ΙΙΕ) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Όπως εξηγεί ο κ. Φιλιππίδης σχετικά με το περιεχόμενο της ομιλίας του: «Ως τρόπος προσέγγισης επιλέχτηκε η κατάληξη στην πόλη αντί να γίνει το ξεκίνημα από αυτήν. Αρχικά εξετάζονται η αρχαιολογία και η αρχιτεκτονική χωριστά, ως αυτόνομα πεδία, μετά αναζητούνται κοινοί τόποι μεταξύ τους και στο τέλος αναγνωρίζεται η σύγχρονη πόλη ως σημείο σύγκλισής τους.

»Η προσπάθεια ορισμού μιας κοινής εννοιολογικής βάσης αναφοράς οδηγεί στην παραδοχή πως και οι δύο περιοχές γνώσης σχετίζονται άμεσα με την υλικότητα του χειροπιαστού χώρου. Καθώς στην πράξη ο χρόνος γίνεται αντιληπτός ως επαλληλία περιοδικών διαστρωματώσεων στο χώρο, η ανασκαφική τομή αποκτά σημασία ως κρίσιμο εργαλείο. Όλο και συχνότερα όμως το αίτημα δημιουργίας μιας τέτοιας τομής χωροθετείται στον αστικό χώρο, την πόλη. Οπότε από την πόλη, το αναπεπταμένο πεδίο όπου κινείται η αρχαιολογία αποσπώντας τμήματά της ως “αρχαιολογικούς χώρους”, οδεύει κανείς προς την πόλη όπου ενεργοποιείται η αρχιτεκτονική, εντέλει εμπλεκόμενη με τα πάντα ως “πολεοδομία”.

»Αν υπάρχουν κάποιου τέτοιου είδους συγκλίσεις, ή καλύτερα: παράλληλες αν και ασύμπτωτες πορείες μεταξύ αρχαιολογίας και αρχιτεκτονικής, δικαιούμαστε άραγε να μιλάμε για αρχιτεκτονική της αρχαιολογίας ή για αρχαιολογία της αρχιτεκτονικής;» καταλήγει ο κ. Φιλιππίδης.

Θα προηγηθεί μια σύντομη εισαγωγή από τον καθηγητή Ταξιάρχη Κόλια, Διευθυντή του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών και η παρουσίαση του κύκλου ομιλιών από τη διοργανώτρια δρα Μάνθα Ζαρμακούπη (Marie Curie Intra-European Research Fellow).

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Αμφιθέατρο Λ. Ζέρβας), Βασ. Κωνσταντίνου 48 (μετρό Ευαγγελισμός). Τηλ. 210 7273516, e-mail: mkont@eie.gr.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ.