«ἐφ’ ὃ τὸ νόμισμ’ ἐλήλυθε. Η γένεση του νομίσματος» είναι ο τίτλος κύκλου ομιλιών που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ / Τομέας Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας, σε συνεργασία με το Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο Αθηνών, στο πλαίσιο των μορφωτικών εκδηλώσεων του ΕΙΕ «Επιστήμης Κοινωνία».

«Αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινής ζωής πλέον, το νόμισμα και η ιστορία του κρύβουν ακόμα πολλές άγνωστες ή αμφισβητούμενες πτυχές. Η γένεση και η εισαγωγή του στην οικονομική πρακτική αποτελούν κάποιες από αυτές. Στον κύκλο αυτό, επιχειρείται μια πολυεπιστημονική προσέγγιση των αρχών του νομίσματος και των χαρακτηριστικών εκείνων που μετατρέπουν το άμορφο μικρό κομμάτι μετάλλου σε κερμάτιο με αξία – πραγματική και συμβολική» αναφέρουν οι διοργανωτές του κύκλου ομιλιών.

Επιστημονικοί υπεύθυνοι: Χαρίκλεια Παπαγεωργιάδου (Διευθύντρια Ερευνών ΙΙΕ/ΕΙΕ), Γεώργιος Κακαβάς (Διευθυντής Επιγραφικού και Νομισματικού Μουσείου).

Ο κύκλος περιλαμβάνει τέσσερις θεματικές ενότητες και θα διαρκέσει από τις 7 έως τις 30 Νοεμβρίου 2017. Είσοδος ελεύθερη. Ώρα έναρξης: 19.00.

Πρόγραμμα

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

—«Προ-νομισματική οικονομία στις κοινωνίες της εποχής του Χαλκού»: Άννα Μιχαηλίδου (Ομότιμη Διευθύντρια Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/ΕΙΕ)

—«Η εμφάνιση του νομίσματος στην Μικρά Ασία και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου»: Δήμητρα Τσαγκάρη (Νομισματολόγος, Επιμελήτρια Νομισματικής Συλλογής Alpha Bank)

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

—«ἐφ’ ὃ τὸ νόμισμ’ ἐλήλυθε»: Χαρίκλεια Παπαγεωργιάδου (Διευθύντρια Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/ΕΙΕ)

—«Κυκλοφορία και αποθησαυρισμός νομισμάτων στην αρχαία Ελλάδα»: Παναγιώτης Τσέλεκας (Λέκτορας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

—«Η δήλωση της Αρχής: Πόλεις και θεοί στους χαρακτήρες των νομισμάτων»: Γεώργιος Κακαβάς (Διευθυντής Επιγραφικού και Νομισματικού Μουσείου)

—«Η συμβολή της συντήρησης των νομισμάτων στην έρευνα. Η περίπτωση του Εργαστηρίου Συντήρησης του Νομισματικού Μουσείου»: Έλενα Κοντού, Νίκη Κατσικώστα, Ρεβέκκα Μαντά, Ασπασία Ραρρή, Μαργαρίτα Σορώτου, Νίκος Σιναδινάκης (Τμήμα Συντήρησης του Νομισματικού Μουσείου)

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

—«Τα συστήματα βάρους των αρχαίων ελληνικών νομισμάτων»: Σελήνη Ψωμά (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Αρχαίας Ιστορίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

—«Κοιτασματολογική προέλευση των μετάλλων των αρχαίων νομισμάτων: Τεχνικές προσδιορισμού και παραδείγματα»: Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης (Επίκουρος Καθηγητής, Σχολή Μηχ. Μεταλλείων-Μεταλλουργών, Τομέας Μεταλλουργίας και Τεχνολογίας Υλικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο)

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

—«Athens Ingot Project (copper)»: Dan Peterman (Associate Professor, University of Illinois at Chicago).

Πληροφορίες

Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας»), Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα (στάση Μετρό Ευαγγελισμός).

Για πληροφορίες: 210 7273516 και 210 7273700, mkont@eie.gr και στο διαδικτυακό τόπο: http://www.eie.gr/epistimiskoinonia/openscience-gr.html

Οι ομιλίες θα μεταδίδονται ζωντανά στη διεύθυνση: http://media.ekt.gr/live/