Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυσή του, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς διοργανώνει σειρά επετειακών εκδηλώσεων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στους χώρους του Μουσείου, στη Σκύρο.

Οι εκδηλώσεις της 27ης Ιουλίου θα είναι αφιερωμένες στην ιστορία, την εξέλιξη και το μέλλον του μουσείου και τον ρόλο του στη διάσωση της ελληνικής λαογραφικής παράδοσης, με προβολή φωτογραφικού υλικού και βίντεο από την ιστορική διαδρομή του μουσείου, από το 1964 μέχρι σήμερα.

Μια εβδομάδα αργότερα, στις 2 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον αείμνηστο ιδρυτή του Μουσείου, τον Μάνο Φαλτάιτς, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Δεκέμβριο του 2012. Θα ακουστούν αποσπάσματα από τις ποιητικές του συλλογές και τα θεατρικά του έργα από την ομάδα «Σκυρίτες».

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν επίσημοι φορείς του Δήμου και της Περιφέρειας, ενώ μεταξύ των ομιλητών θα είναι η ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Κατερίνα Κορρέ, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού Βιργινία Ματσέλη καθώς και η διευθύντρια του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης στην Αθήνα Έλενα Μελίδη.

Θα συμμετέχει με παραδοσιακούς χορούς του νησιού το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Οργάνωσης Παραδοσιακών Πολιτιστικών Αγαθών (ΣΟΠΠΑ).

Καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, θα πραγματοποιείται στους χώρους του μουσείου έκθεση με τα έργα ζωγραφικής του Μάνου Φαλτάιτς, ο οποίος μαθήτευσε δίπλα στους Δημήτρη Πικιώνη και Φώτη Κόντογλου.

Τις εκδηλώσεις διοργανώνει το Αδελφάτο των Φίλων του Μουσείου Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς.

Το Μουσείο

Το Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς ιδρύθηκε το 1964 από τον Μάνο Φαλτάιτς και είναι ένα από τα πρώτα τοπικά ιστορικά και λαογραφικά μουσεία της Ελλάδας. Δημιουργήθηκε για να σωθεί η σκυριανή παραδοσιακή κληρονομιά και για να περάσει στον πανελλήνιο Χώρο το μήνυμα πως το παρόν και το μέλλον πρέπει να στερεώνονται στην παράδοση.

Είναι ένας χώρος που ακτινοβολεί το μεγαλείο της Σκύρου και της Ελλάδας, που στεγάζει μεγάλο αριθμό αντικειμένων του πολιτισμού και της παραδοσιακής τέχνης της Σκύρου κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, αλλά και της Ελλάδας γενικότερα.

Το μουσείο, πέρα από το κυρίως συγκρότημα του αρχοντικού, αποτελείται από ένα σύνολο αιθουσών και συμπληρωματικών χώρων διάσπαρτων μέσα στο άλσος του Παληόπυργου. Στο χώρο του άλσους βρίσκεται το πέτρινο υπαίθριο θέατρο του μουσείου, στο οποίο πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και φεστιβάλ, του μουσείου αλλά και τοπικών φορέων, συμπληρώνοντας την πολιτιστική δραστηριότητα και προσφορά του μουσείου.