Ι.Α. Παπαποστόλου, Το Ιερό του Θέρμου στην Αιτωλία. 
Περιήγηση του χώρου, Βιβλιοθήκη της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας αρ. 291,
 Αθήνα 2014,
 252 σελ.

ISBN 978-618-5047-10-8

Ο Θέρμος είναι ένας από τους αρχαιότερους και σημαντικότερους αρχαίους τόπους της Δυτικής Ελλάδας. Σε εύφορο υψίπεδο, ΒΑ της λίμνης Τριχωνίδας, ήταν ακμαίος οικισμός της Εποχής του Χαλκού, από τον 17ο αι. π.Χ. το αργότερο, ύστερα, μετά από την πτώση του Μυκηναϊκού κόσμου, έδρα αρχηγική της περιοχής και από τον 8ο αι. π.Χ. ιερό του Απόλλωνος το οποίο εξελίχθηκε σε παναιτωλικό, έως ότου τον 4ο αι. π.Χ. έγινε η θρησκευτική και πολιτική έδρα της Αιτωλικής Συμπολιτείας. Από τότε έως τους χρόνους της ρωμαϊκής κυριαρχίας ο Θέρμος είναι μία από τις κεντρικές σκηνές του δράματος του Ελληνισμού.

Το βιβλίο απαρτίζουν τρία κεφάλαια:

1. «Αιτωλία»: ιστορική επισκόπηση από τις μυθικές αρχές έως τους χρόνους του Αυγούστου.

2. «Θέρμος, οι εποχές, τα μνημεία, η λατρεία»: ιστορική και μνημειακή εξέλιξη, περιγραφή της τελούμενης λατρείας και ανάλυση του εθνοτικού ρόλου που διαδραμάτισε ο Θέρμος στην Αιτωλία διαμέσου των αιώνων.

3. «Περίπατος στο ιερό και στην αγορά»: ο καθαυτό αρχαιολογικός οδηγός του χώρου.

Τα τρία μέρη αποτελούν ενιαία ιστορική-αρχαιολογική σύνθεση περί Αιτωλίας και Θέρμου, αλλά είναι και αυτοτελή ώστε να μπορούν να διαβαστούν και μεμονωμένα: κατά την περιήγηση του χώρου π.χ. είναι δυνατό να περιοριστεί ο επισκέπτης στο τρίτο μέρος.

Στο βιβλίο παρουσιάζονται και όλα τα σημαντικά κινητά ευρήματα (έργα τέχνης) που εκτίθενται στο νέο Μουσείο του Θέρμου και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.