Συχνά η υπόθεση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα έρχεται στην επικαιρότητα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο «αναστατώνοντας τα λιμνάζοντα νερά». Έτσι, οι δηλώσεις του Τζορτζ Κλούνεϊ στις αρχές του Φλεβάρη ο οποίος σε συνέντευξη τύπου είπε ότι πρόκειται για «ένα δίκαιο αίτημα» προκάλεσαν αντιδράσεις, κυρίως στη Βρετανία.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά το άρθρο του Χάουαρντ Τζέικομπσον στην εφημερίδα Independent. Ο βραβευμένος με Μπούκερ βρετανός συγγραφέας-δημοσιογράφος τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών δηλώνοντας μάλιστα πως ως «τώρα ήταν αντίθετος στην ιδέα».

Αυτό όμως που συνέβη το Σαββατοκύριακο στο Λονδίνο ξεπέρασε, τουλάχιστον ως ιδέα, κάθε προηγούμενη εκδήλωση διαμαρτυρίας. Η διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου συνοδευόμενη από έξι πανέμορφες Ελληνίδες ντυμένες στα λευκά, ως άλλες Καρυάτιδες, μπήκαν στο Βρετανικό Μουσείο αναζητώντας τη χαμένη «αδερφή τους», προκαλώντας το ενδιαφέρον τόσο των τουριστών αλλά και όσων επισκέπτονταν εκείνη την ώρα το μουσείο. Ο κόσμος έκανε στην άκρη για να περάσουν. Τα φλας «έδιναν και έπαιρναν« και όλοι αναρωτιόνταν τι συμβαίνει. Μαζί τους ο διεθνούς φήμης μαέστρος Θεόδωρος Ορφανίδης και ο συνθέτης Παντελής Παυλίδης. Η αποστολή, αφού συντονισμένα έκανε μια βόλτα στην αίθουσα με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, άρχισε να αναζητεί μέσα στο μουσείο τη χαμένη Καρυάτιδα.

«Στο πλαίσιο του κινήματος που έχουμε οργανώσει με τον άντρα μου τον Θεόδωρο Ορφανίδη, από το 2010, “Beautiful Greece” (Όμορφη Ελλάδα), με σκοπό να προσελκύσουμε την προσοχή του κόσμου και να ανατρέψουμε αυτό το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για τη χώρα μας, μέσα σε όλα θέλαμε να έρθουμε στο Λονδίνο. Με στόχο να παρουσιάσουμε ένα μοναδικό καλλιτεχνικό δρώμενο-διαμαρτυρία ώστε να βάλουμε και εμείς όχι μόνο το λιθαράκι αλλά μια κοτρόνα ολόκληρη για να μπορέσουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέψουν στην πατρίδα μας. Εμείς είμαστε καλλιτέχνες δεν είμαστε πολιτικοί. Δεν έχουμε τόσο μεγάλη δύναμη αλλά αυτό που ζήσαμε στο Βρετανικό Μουσείο μας έδειξε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι και μάλιστα πολύ μεγάλο», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου. «Αυτό που είδα όταν μπήκαμε στο μουσείο, η σιωπή του κόσμου, του χιλιάδες κόσμου που ήταν εκεί και που μας άνοιγε τον δρόμο να περάσουμε ήταν κάτι το συγκλονιστικό. Θα μου μείνει αξέχαστο για όλη μου την ζωή», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Αργότερα η αποστολή γέμισε με σημαίες γωνιά του Χάιντ Πάρκ ζητώντας από τους Βρετανούς «να επιστρέψουν την Καρυάτιδα στη γη που τη γέννησε».