Ένα από τα αγάλματα τα οποία αφαιρέθηκαν από την Ελλάδα από τον Βρετανό διπλωμάτη Λόρδο Έλγιν και των οποίων την επιστροφή ζητεί η Αθήνα δάνεισε το Βρετανικό Μουσείο στο μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης. Το άγαλμα του ποτάμιου θεού Ιλισσού, μια ξαπλωμένη ακέφαλη ανδρική μορφή, θα εκτεθεί στο ρωσικό μουσείο μέχρι τις 18 Ιανουαρίου με αφορμή τον εορτασμό των 250 χρόνων του.

«Το καθήκον των διαχειριστών είναι να επιτρέπουν στους πολίτες όσο το δυνατόν περισσότερων χωρών να μοιράζονται την κοινή κληρονομιά τους», δήλωσε ο πρόεδρος των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου σερ Ρίτσαρντ Λάμπερτ. «Οι διαχειριστές είναι ενθουσιασμένοι από το γεγονός ότι οι Ρώσοι πολίτες θα απολαύσουν αυτό το ωραίο αντικείμενο», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, χαρακτήρισε προκλητική την απόφαση του Βρετανικού Μουσείου. Σε δήλωσή του επεσήμανε ότι «το τελευταίο μέχρι σήμερα βρετανικό δόγμα περί “αμετακίνητων” γλυπτών του Παρθενώνα παύει να ισχύει. Όπως καταρρίφθηκε με τη λειτουργία του Μουσείου της Ακρόπολης και το άλλο “επιχείρημά” τους, αυτό της έλλειψης ανάλογου χώρου που θα μπορούσε να τα φιλοξενήσει».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι «ο Παρθενώνας και τα Γλυπτά του υπήρξαν αντικείμενο λεηλασίας. Η αξία των Γλυπτών είναι ανεκτίμητη. Οι Έλληνες είμαστε ταυτισμένοι με την Ιστορία και τον πολιτισμό μας! Τα οποία δεν τεμαχίζονται, δεν δανείζονται και δεν παραχωρούνται».

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τασούλας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου είναι προκλητική διότι αντιμετωπίζει τα λεηλατημένα Γλυπτά του Παρθενώνα ως αντικείμενα μεμονωμένου δανεισμού. Ωστόσο, μια ακόμη απόλυτη θέση της βρετανικής πλευράς παύει να ισχύει. Εκείνη του ότι τα Γλυπτά δεν πρόκειται να μετακινηθούν ποτέ. Η χώρα μας έχει καλέσει τη Μ. Βρετανία, μέσω της UNESCO, σε διαδικασία διαμεσολάβησης για την επανένωση των Γλυπτών. Τελικός προορισμός γι’ αυτή την επανένωση είναι η Αθήνα και το περίφημο Μουσείο της Ακρόπολης».