«Η διάσταση του χρόνου στους αφηγηματικούς κύκλους Βυζαντινών εικονογραφημένων χειρογράφων: παραδείγματα των μέσων και ύστερων βυζαντινών χρόνων» είναι ο τίτλος ομιλίας της Καλλιρρόης Λινάρδου, Λέκτορος Ιστορίας της Τέχνης του Βυζαντίου και του Δυτικού Μεσαίωνα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014, και ώρα 11.00, στο Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της τέχνης ΕΚΠΑ.

Όπως αναφέρει σχετικά η κα Λινάρδου: «Η διάσταση του χρόνου αποτελεί εγγενές στοιχείο της αφήγησης. Κατά τον Otto Pächt, η ιστορία της αφηγηματικής τέχνης –και ειδικότερα της εικαστικής αφήγησης– δεν είναι παρά μια σειρά από συνεχείς προσπάθειες που στόχο έχουν να εισαγάγουν υπαινικτικά τον παράγοντα του χρόνου σε ένα μέσο (τις εικαστικές τέχνες), το οποίο εξ ορισμού στερείται τη διάσταση του χρόνου.

»Οι παραπάνω σκέψεις αλλά και σύγχρονες ερμηνευτικές προσεγγίσεις σε θέματα που άπτονται της εικαστικής αφήγησης είναι η αφετηρία της ομιλίας. Οδηγός είναι εμβληματικά παραδείγματα βυζαντινών εικονογραφημένων χειρογράφων των μέσων και ύστερων χρόνων που διασώζουν ευρείς αφηγηματικούς κύκλους. Μέσω αυτών θα προσπαθήσουμε να σκιαγραφήσουμε τους μηχανισμούς που κατά περίπτωση υιοθέτησαν οι βυζαντινοί, προκειμένου να δημιουργήσουν εικαστικά μονοπάτια για να διευκολύνουν την ανάγνωση των εικόνων ως αναπαραστάσεων γεγονότων που λαμβάνουν χώρα στο χρόνο».

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Πολυμέσων του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης ΕΚΠΑ (στον 2ο όροφο της Φιλοσοφικής Σχολής), στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου και εντάσσεται στον τρίτο ετήσιο κύκλο διαλέξεων που διοργανώνει το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης ΕΚΠΑ, με γενικό τίτλο «Όψεις του Χρόνου: από τον μύθο στον άνθρωπο και στο όραμα».