Από την ίδρυση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, το 1914, και την απόκτηση μόνιμης στέγης με την εγκατάστασή του στη Βίλλα Ιλίσια, το 1930, έως σήμερα, οι διαχρονικές μουσειολογικές αντιλήψεις και η οργάνωση και παρουσίαση των μοναδικών συλλογών του, που ολοκληρώθηκαν με τον καλύτερο τρόπο με τη σημερινή μόνιμη έκθεση των συλλογών στην αρχιτεκτονική λύση της νεότερης επέκτασης, διαλέγονται με τη δομή και τη μορφή των κτιρίων, εκφράζοντας σημαντικές αντιλήψεις για τη συγκρότηση του Μουσείου και ειδικότερα της Βυζαντινής ιστορίας και τέχνης.

«Βυζαντικό και Χριστιανικό Μουσείο: Από το Μέγαρο της Δούκισσας στους σύγχρονους ανακαινισμένους χώρους του Μουσείου» είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσει στο Μουσείο η Σόνια Χαραλαμπίδου-Διβάνη, καθηγήτρια στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, τη Δευτέρα 7 Απριλίου 2014 και ώρα 19:30.

Η Σόνια Χαραλαμπίδου-Διβάνη είναι αρχιτέκτων, καθηγήτρια στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, όπου διδάσκει από το 1978. Έχει συμμετάσχει στον σχεδιασμό μουσείων και εκθέσεων, ενώ έχει θεωρητικό έργο σε σχετικούς τομείς.

Η διάλεξη εντάσσεται στον κύκλο ομιλιών για το 2014, που είναι αφιερωμένος στα 100 χρόνια από την ίδρυση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, τις οποίες διοργανώνει ο Σύλλογος των Φίλων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.