«Ο χρόνος, το γήρας και η νεότης στην εικονογραφία της δυτικής παράδοσης» είναι ο τίτλος ομιλίας του Νίκου Δασκαλοθανάση, Καθηγητή Ιστορίας της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Μαΐου 2014 και ώρα 11.00 στην Αίθουσα Πολυμέσων του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης ΕΚΠΑ (στον 2ο όροφο της Φιλοσοφικής Σχολής), στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

Στη διάρκεια της ομιλίας και μέσα από την παραδειγματική εξέταση έργων τέχνης και κειμένων, ο κ. Δασκαλοθανάσης θα ανιχνεύσει το πώς οι ιδιότητες του γήρατος και της νεότητας –σε συνάρτηση με την έννοια του χρόνου– αποδίδονται σε ορισμένες σημαίνουσες μορφές της δυτικής παράδοσης κατά τη διάρκεια επιμέρους ιστορικών περιόδων, όχι με βάση πραγματικά χαρακτηριστικά αλλά σε σχέση με κυρίαρχες ανάγκες και ιδεολογικά φορτισμένες προτεραιότητες.

Η ομιλία εντάσσεται στον τρίτο ετήσιο κύκλο διαλέξεων που διοργανώνει το Μουσείο, με γενικό τίτλο «Όψεις του Χρόνου: από τον μύθο στον άνθρωπο και στο όραμα».