Στη δημοπρασία του οίκου Sotheby’s «Tableaux et Dessins Anciens et du XIXe siècle» στο Παρίσι στις 26 Ιουνίου θα διατεθούν δύο σπάνια έργα από τον Gustave Boulanger και τον Louis Dupré.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του οίκου, και οι δύο πίνακες αντικατοπτρίζουν το ενδιαφέρον της Γαλλίας για την Ελλάδα στις αρχές του 19ου αιώνα – για την ιστορία της, την τέχνη της και τις σύγχρονες συνθήκες, καθώς προσπαθούσε να απελευθερωθεί από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Καλλιτέχνες όπως ο Gustave Boulanger είχαν ένα εξιδανικευμένο όραμα για την Ελλάδα και εμπνέονταν από τα αντικείμενα, τα κοστούμια και τις ακουαρέλες που έφερναν στη Γαλλία οι καλλιτέχνες που είχαν επισκεφθεί την Ελλάδα. Άλλοι καλλιτέχνες αντλούσαν έμπνευση από τις στρατιωτικές εκστρατείες ή τις αρχαιολογικές αποστολές.

Στην περίπτωση του Louis Dupré (1789-1837), ο πίνακάς του απεικονίζει τον Γάλλο Πρόξενο Louis Fauvel να κάθεται σε μια βεράντα πίσω από ένα καβαλέτο, με την Ακρόπολη στο βάθος (εκτίμηση: 80.000-120.000 ευρώ).

Ο Louis Dupré σπούδασε με τον David και ήταν ο επίσημος καλλιτέχνης του Jérôme Bonaparte στο Kassel (Westphalia). Ο ίδιος επισκέφτηκε την Ελλάδα από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο του 1819, και ο πίνακάς του αντανακλά το ενδιαφέρον του για τα κλασικά μνημεία τα οποία επισκέφθηκε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα.

Ο Louis-Sébastien Fauvel απεικονίζεται δίπλα σε ένα καλούπι μιας μετόπης από τον Παρθενώνα, η οποία δείχνει τον Λαπίθη να μάχεται τον Κένταυρο, που έγινε σύμβολο των διαφορών μεταξύ της Γαλλίας και της Αγγλίας στις αρχές της δεκαετίας του 19ου αιώνα κατά τη διάρκεια της απόκτησης των αρχαιοτήτων. Ανακαλύφθηκε από τον Fauvel στην Αθήνα στις 12 Δεκεμβρίου του 1788, αλλά, καθώς μεταφερόταν στη Γαλλία, δεσμεύτηκε από το Βρετανικό στόλο και στη συνέχεια τοποθετήθηκε στο Βρετανικό Μουσείο.

Το Παλληκάρι και ο Πολεμιστής από τον Louis Boulanger (1806-1867) προσφέρει ένα πιο ευφάνταστο όραμα της Ελλάδας στις αρχές του 19ου αιώνα (εκτίμηση 60.000-80.000 ευρώ).