Για τον «Βυζαντινό χρόνο: ανάμεσα στην ιστορία και στο όραμα» θα μιλήσει η Ελένη Σαράντη-Mendelovici, Καθηγήτριας Βυζαντινής Ιστορίας και Βυζαντινού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, την Τετάρτη 21 Μαΐου 2014 και ώρα 11.00, στην Αίθουσα Πολυμέσων του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης ΕΚΠΑ (στον 2ο όροφο της Φιλοσοφικής Σχολής), στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

Σύμφωνα με την κα Σαράντη-Mendelovici: «Εβραϊκές καταβολές διαμόρφωσαν το βυζαντινό χρονολογικό σύστημα από κτίσεως κόσμου και χριστιανοί διανοητές συνέδεσαν τον ιστορικό χρόνο με αυτόν της Βίβλου. Καθώς η χριστιανική αφήγηση της ιστορίας (χρονογραφία) αρχίζει από τη δημιουργία του κόσμου, οι ιστορικές τύχες του Βυζαντίου εκφράζονται με την πίστη στη θεία πρόνοια και αποκαλυπτικές προφητείες. Εσχατολογικές πεποιθήσεις και η αίσθηση της μεταθανάτιας ζωής διαμόρφωσαν μια νέα αντίληψη του χρόνου στη ζωή, στη λειτουργία της Εκκλησίας και στην τέχνη: στο Βυζάντιο, την έννοια του χρόνου ως κίνηση (αλλαγή) συμπληρώνει η έννοια της αιωνιότητας που απαλείφει τον χρόνο».

Η ομιλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Γ’ ετήσιου κύκλου διαλέξεων του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του ΕΚΠΑ με γενικό τίτλο «Όψεις του Χρόνου: από τον μύθο στον άνθρωπο και στο όραμα».